"Ut i verden": Ny møteserie om eksport og internasjonalisering!

- Fastlandseksporten skal øke med 50% innen 2030. For å nå målet må trenger vi både drahjelp fra nye næringer, men vi må også mobilisere de eksisterende bedriftene med uutnyttet eksportpotensiale, sier næringspolitisk rådgiver Nicoline Wiederstrøm. 
  • Publisert tirsdag 17. september 2024

I partnerskap med DNB lanserer vi en ny møteserie rettet mot bedrifter i regionen som ønsker å satse på eksport og internasjonalisering!

Bergen Næringsråd gjennomførte høsten 2023 en medlemsundersøkelse blant medlemmer med eksportpotensiale. De fremste barrierene for å starte med eksport eller øke eksportraten for bedriftene var kompetanse om eksport- og internasjonaliseringsprosessen og nettverk

 
Derfor skal Bergen Næringsråd, i samarbeid med DNB, nå legge til rette for både erfaringsdeling, nettverk og kompetanseheving innenfor de ulike aspektene ved internasjonalisering!

 

- Det skal være praktisk og konkret

I perioden november 2024 til februar 2025 skal vi gjennom fire møter med ulike temaer ta opp viktige spørsmål knyttet til kapitalinnhenting, global handel, bærekraftig styring og de juridiske og kulturelle aspektene ved internasjonal ekspansjon. Vi inviterer inn både ekspertene og bedriftscaser, og legger opp til gruppediskusjoner og erfaringsutveksling på hver samling.

Møtene er skreddersydd for å gi praktiske råd og verktøy til bedrifter som ønsker å vokse utenfor Norges grenser. Hvert møte har sitt eget tema, og deltakerne kan selv velge hvilke møter de ønsker å delta på - eller bli med på alle for en helhetlig gjennomgang av de viktigste aspektene ved internasjonal vekst

Magdalena Støldal fra DNB er med sin lange erfaring innen internasjonal rådgivning blant foredragsholderne du vil møte på internasjonaliseringsskolen.

Magdalena understreker at bedrifter som ønsker å handle internasjonalt, må være godt forberedt på de utfordringene de kan møte.

- Det er en stor forskjell på å kjøpe materiell i Norge og selge innenlands, kontra å kjøpe fra utlandet og selge internasjonalt. Mange tror at verden har blitt enklere og at løsninger har blitt internasjonale, og at ting derfor vil fungere mer eller mindre på samme måte. Slik er det ikke, sier Støldal.

Hun påpeker at feil valg av leveringsbetingelser, forsikring, valuta eller finansieringsinstrument kan føre til at hele fortjenesten i kontrakten kan gå tapt.

 

Lær av de som kan det

- Mange norske bedrifter føler seg usikre når de står ovenfor internasjonale handelsregler, ulike kulturer og importregimer. Feil kan lett oppstå, men de kan unngås. Sier Støldal.

Hun sier at mange selskaper som skal eksportere til USA føler de må finne ut av alt på egen hånd. De lurer ofte på:

Noen må ha gjort dette før oss. Hvordan kan vi lære av deres erfaringer?

- Hver kontrakt, hvert land og hver part er unik, men det er også mange fellesnevnere i internasjonal handel som alle eksportører bør ha kjennskap til. Målet med internasjonaliseringsskolen er å videreformidle denne kunnskapen.

 

Oversikt over møteserien


7. november: Kapitalinnhenting og internasjonal etablering (påmelding åpen!)

4. desember: Global handel og bærekraftig styring (påmelding åpen!)

Januar 2025: Finansiering av internasjonale kontrakter, valutasikring og leveringsbetingelser

Februar 2025: Juridiske og kulturelle aspekter

Våre hovedsamarbeidspartnere