- Å være toppleder er et privilegium

Ragnhild Fresvik, konserndirektør i Sparebanken Vest, vil ha medarbeiderne ut av komfortsonen. Selv liker hun seg best i motbakker.
  • Publisert fredag 5. mars 2021

Ragnhild Fresvik er konserndirektøren som vil ha medarbeiderne ut av komfortsonen. Selv liker hun seg best i motbakker.

T: Susanne Allard Lerøy
F: Ove Sjøstrøm

– De beste dagene opplever jeg når noen av mine ansatte tør å gå utenfor sin egen komfortsone. Selv liker jeg meg best i motbakker. Da tvinges man til å tenke nytt sammen.

Ragnhild Fresvik (40) slår raskt fast at de beste dagene på jobb, ikke er knyttet til resultater alene, men å se medarbeidere vokse og ta mer ansvar.

Som konserndirektør for Sparebanken Vest bedrift har hun har ansvaret for hundre ansatte som betjener rundt ti tusen kunder. Fresvik fremstår som en tydelig, trygg og sterk leder. At hun i 2019 fikk tildelt Sunnivaprisen, som den 20. i rekken, kom sannsynligvis ikke som noen stor overraskelse for de som kjenner henne.

- Min lederfilosofi er å løfte frem andre
og å skape et godt offensivt team.

– Å motta Sunnivaprisen var veldig stas, men begrunnelsen for prisen og responsen i etterkant gjorde meg ekstra stolt og ydmyk. Det er fint å bli sett for å bygge kultur og fremtidige ledere, fordi det er veldig viktig for meg å løfte folk rundt meg, sier Fresvik.

Les hvorfor juryen ga Fresvik Sunnivaprisen i 2019

Fryktløs
Konserndirektøren ønsker at flere kvinner skal tørre. Tørre å utfordre seg selv, tørre å ta steget og tørre å mene noe. Selv er hun ikke redd for å være tydelig og målbevisst, og mener en av hennes viktigste egenskaper for å ha nådd langt, er at hun er litt fryktløs.

– Å være fryktløs betyr likevel ikke å bane seg frem for enhver pris. Det handler om å stå for det man tror på og å få med seg andre på veien, sier hun og slår fast:
– Her tenker jeg Sunnivaprisen er viktig. Den er et viktig bidrag for å synliggjøre ulike lederprofiler. Min lederfilosofi er å løfte frem andre og å skape et godt offensivt team. Som kvinnelig leder har man et ekstra ansvar for å «pay it forward».

– Et privilegium
Som leder er det to ting hun ikke kan delegere bort:
– Å utvikle folk rundt meg, og å sette en tydelig retning. Og der tror jeg kvinner har like gode forutsetninger til å lykkes som menn. Det kan du sitere meg på.

– Jeg har ikke tenkt å stille deg spørsmål om tidsklemma. Det spørsmålet får ingen menn...

Fresvik avbryter og ler høyt før neste spørsmål kommer.
– Tusen takk! Det mener jeg faktisk er utrolig viktig. Det er et privilegium å få være leder, mer enn et dilemma. Alt for ofte skal kvinner i lederstillinger settes opp mot utfordringer i familielivet.

Finans og teknologi
Fresvik ble for to år siden kåret til en av Norges 50 fremste techkvinner, men har likevel ingen apper som er uunnværlige.
– Mine varsler om skjermtid sier at jeg følger med på ungenes skjermtid, sier hun og smiler.

Når det gjelder hvordan fintech endrer den tradisjonelle banken, er hun spesielt opptatt av at kundens behov skal være utgangspunktet, og at teknologien må skapes ut fra disse behovene. Hun trekker frem tjenesten Buffer, en selvbetjent kredittjeneste for bedrifter, som et godt eksempel på hvordan fintech gjør banken bedre for sine kunder.

Et sterkt Vestland
Sparebanken Vest er, og skal være, synlig på Vestlandet. Bærekraft står høyt på agendaen.
– Politikere må tørre å være tydelige på hva slags rammebetingelser næringslivet skal ha for å få fart på det grønne skiftet. Utydelighet senker farten.

Men Fresvik selv er tydelig og konkret. Og hennes viktigste prosjekt er grønt.
– Vi skal vri porteføljen, og bruke våre 50 milliarder kroner i utlån til bedrifter til flere grønne prosjekt. Vi har gått ut med ambisiøse tydelige bransjemål uten å ha alle svarene på hvordan vi skal komme dit, sier hun og avslutter:

– Men jeg er sikker på at vi skal få det til sammen med kundene våre på veien, blant annet ved å prioritere bedrifter som tilfredsstiller kravene til bærekraft og gi dem bedre lånevilkår.

 

Våre hovedsamarbeidspartnere