Norge er ett av landene med høyest forbruk per innbygger. Ved å sørge for at ressurser forbli i kretsløpet lengre, enten gjennom ombruk av produkter, redusert svinn i produksjon og vedlikehold/reparasjon vil vi både minske bruken av ressurser og senke klimagassutslippene. Dette spiller på lag med de globale trendene om mer bærekraftige produkter og ressursknapphet. Vårt mål er å få i gang prosjekter i og på tvers av virksomheter, slik at ressursene forblir i kretsløpet. Det er ressurskrevende å utvikle nye sirkulære verdikjeder og samarbeid om industriell symbiose. For å lykkes i skala må det legges til rette for lønnsomhet, det må mer kompetanse ut til flere bedrifter, og politiske reguleringer og standarder må legge til rette for at næringslivet vil kunne satse.
Vår visjon
Vi vil utvikle et sirkulært næringsliv som samarbeider om de grønne løsningene.
Våre mål
- Vise verdien av og jobbe for økt lønnsomhet for sirkulærøkonomi
- Spre kompetanse og kunnskap i næringslivet, det offentlige og i utdanningsløp
- Nettverksbygging for sirkulære verdikjeder
- Synliggjøre barrierer, feilslåtte reguleringer og udaterte standarder for sirkulærøkonomi
Våre tiltak
Mål 1: Vise verdien av og jobbe for økt lønnsomhet for sirkulærøkonomi
- Ressursgruppe for samfunnsoppdraget:
Ekspertgruppen skal fungere som bindeledd mot ressursgruppen for samfunnsoppdraget, delta i workshops og bidra til organisering av relevante aktiviteter for å fremme sirkulærøkonomi. - Politisk verksted:
Aktivt involvere seg i politiske prosesser, regulering og styring for å fremme sirkulære løsninger og lønnsomhet - Best-in-practice liste:
Videre utarbeide en liste med gode eksempler på sirkulærøkonomiske løsninger i vår region og kommunisere disse.
Mål 2: Spre kompetanse og kunnskap i næringslivet, det offentlige og i utdanningsløp
- Styrke utdanninger om sirkulærøkonomi:
Fremme utdanning som gir praktisk kunnskap om sirkulærøkonomi og teknologi, og bidra til å styrke dette tilbudet i regionen, bl.a. gjennom Kompetanseforum Vestland - Spre kunnskap om sirkulærøkonomi i ulike bransjer:
Bidra til samarbeid og erfaringsdeling ved å organisere møter om sirkulærøkonomi på tvers av bransjer og aktører, og koble med teknologi for å utforske muligheter for innovasjon og omstilling - Kulturendring i samfunnet:
Delta i samfunnsdebatten og fremme en kulturendring som gjør næringslivet og samfunnet for øvrig bevisst sitt ansvar for bærekraftig produksjon og gjenbruk.
Mål 3 Synliggjøre barrierer, feilslåtte reguleringer og utdaterte standarder for sirkulærøkonomi
- Gradvis innføring av standarder og sertifisering:
Arbeide for en gradvis innføring av standarder og krav til sertifisering, spesielt for materialer som stål og andre ressurser som er sentrale i sirkulærøkonomien. - Offentlig innkjøp som pådriver for bærekraft:
Arbeide for at offentlige innkjøp stiller krav om at 30 % av alle anskaffelser skal være bærekraftige, og sikre at kravene implementeres på en rettferdig og transparent måte. - CO2-avgift som en viktig driver
Støtte opp om CO2-avgiften som en viktig driver for omstilling, tette hull og arbeide for støtteordninger til omstilling og karbonfangst. - Bedre digital infrastruktur for sertifisering og sporbarhet:
Utvikle og forbedre den digitale infrastrukturen som trengs for å effektivisere sertifisering, sporbarhet og transparens i sirkulærøkonomiske verdikjeder for å legge til rette for bedre sirkulering.