Mulighetene sirkulærøkonomi bringer med seg for utslippskutt og større ressursutnyttelse av materier fått større oppmerksomhet fra en rekke bransjer. Ekspertgruppen opplever at de forsterkede kravene gjennom EUs “Fit for 55” og nasjonalt regelverk er en sterk driver av den sirkulære utviklingen. Et viktig fokusområde for ekspertgruppen har vært at lønnsomhet for sirkulærøkonomi må ha større fokus. Tilbakemeldingen fra næringslivet er at det er ressurskrevende å utvikle nye sirkulære verdikjeder og samarbeid om industriell symbiose. For å lykkes i skala må det legges til rette for lønnsomhet.
I samarbeid med PwC om Løypemeldingen 2023 ble det kartlagt hvordan bedriftene i vår region arbeider med sirkulærøkonomi. 29 % av respondentene oppgir å ha sirkulærøkonomi som et prioritert område i sin virksomhet. Blant de tiltakene som flest svarer å ha gjennomført er; ombruk av produkter, redusert svinn i produksjon og vedlikehold/reparasjon. Dette er et tiltak som krever mindre ressurser, og er lett tilgjengelig og lønnsomt. Tiltak som krever at virksomheten ser utenfor egen drift er mindre vanlige, som samarbeid gjennom industrielle symbioser eller tiltak som bidrar til å beskytte, gjenopprette og forbedre biosystemer.
VÅRE MÅL
- Vise verdien av og jobbe for økt lønnsomhet for sirkulærøkonomi
- Spre kompetanse og kunnskap i næringslivet, det offentlige og i utdanningsløp
- Nettverksbygging for sirkulære verdikjeder
- Synliggjøre barrierer, feilslåtte reguleringer og udaterte standarder for sirkulærøkonomi
VIKTIGE SAKER
- Sirkulærskolen har blitt gjennomført i 2023 for fjerde året, med 40 deltagere.
- Sammen med RENAS og Circular Norway inviterte Bergen Næringsråd til rundebordssamtale om kritiske råmaterialer.
- Koordinator for ekspertgruppen sitter i styringsgruppen til Biosirkel-prosjektet til NORCE, støttet av Forskningsrådet.
- Ekspertgruppen tok initiativ til et halvdagsseminar om plast under One Ocean Week i samarbeid med NORCE, hvor vi så nærmere på plast og mikroplast sin påvirkning på havet og naturen, forebyggende tiltak og spennende prosjekter som driver arbeidet fremover med å utvikle et plastsmart næringsliv.
VI HAR OGSÅ...
- Skrevet høringssvar om "Ny lov om bærekraftige produkter og verdikjeder” og “Endringer i brukthandelslova”.
- Gjennomført møter for næringslivsaktører som tangerer inn mot en konkret problemstilling innenfor sirkulærøkonomi.
- Vært en tydelig støttespiller for karbonfangst og lagring ved Rådalen forbrenningsanlegg, og bidratt til å løfte saken for stortingsbenken, i møter med statsråder og andre sentrale politikere.
- Et mål om å være en tydelig stemme for en felles ombrukssentral for byggenæringen
- Løftet sirkulærøkonomi som et sentralt innspill til partienes valgprogram
- Delt kunnskap gjennom å delta på møter med næringslivet, herunder bidratt i workshop/ innspillsmøter hos bedrifter og Grøn Region Vestland.
- Inngått samarbeid med VilVite og BIR om utviklingen av et grunnkurs i sirkulærøkonomi i 2024, støttet av Vestland fylkeskommune. Kursene skal gi en innledning til sirkulærøkonomi, og kunne tilby workshop for bransjer eller bedrifter.
- Utarbeidet en oversikt over utdanningstilbud innen sirkulærøkonomi i Bergen
- Utarbeidet en liste over suksessfulle sirkulære bedrifter og prosjekter i Bergensregionen.
- Signert intensjonsbrev om å delta i styringsgruppen til RessursStrøm, som arbeider med å forbedre håndteringen av plast- og komposittavfall i utvalgte industrisektorer. Prosjekter blir koordinert av NCMT.