Lederforum 2025 - Program

15. januar 2025

Karoline Hofslett Kopperud, Førsteamanuensis BI

Styrkebasert utvikling for økt arbeidsglede og bedre prestasjoner

Hvordan kan du som leder legge til rette for å bygge prestasjonskultur og skape ekstraordinære prestasjoner?

Karoline Hofslett Kopperud er førsteamanuensis i organisasjonspsykologi ved Handelshøyskolen BI. Hun har lang erfaring som foreleser på etter- og videreutdanning for ledere og har jobbet med lederutvikling som konsulent. Forskningen hennes er publisert i internasjonale tidsskrifter, og utforsker temaer som hvordan ledelse påvirker medarbeidernes arbeidsglede, balanse mellom arbeid og fritid, aldersmangfold og arbeidsglede blant ledere. Hvordan kan arbeid med styrker kan skape økt trivsel og bedre prestasjoner på arbeidsplassen. Gjennom forskningsbasert kunnskap og praktiske eksempler får du et dypdykk i hvordan denne tilnærmingen kan utgjøre en forskjell for både medarbeidere og organisasjoner.

19. februar 2025

Tore Aalberg, konsulent og timeforeleser BI

Trygg og bærekraftig prosjektledelse

Vi er inne i en tid hvor vi gjennomfører prosjekter som aldri før. Prosjekter er organisasjoner som bringer folk og andre ressurser midlertidig sammen for å løse små og store utfordringer. Dette krever at vi har kunnskap om å lede prosjektene på en trygg måte.

Hvordan blir du rustet til å lede prosjekter og hvordan kan du best benytter prosjekt som arbeidsform.

Tore Aalberg har arbeidet som prosjektleder siden 1984, og har rukket å lede mer enn 100 prosjekter. Han er utdannet i Forsvaret, og har undervist i prosjektledelse i over 20 år. Aalberg er kjent for å bygge undervisningen på praktiske eksempler og historier – som han har mange av.

19. mars 2025

Kjersti Berge Evensen, Førsteamanuensis BI

Tre tips for godt samarbeid på arbeidsplassen

Dagens arbeidsliv preges av en stadig økende grad av spesialisering. Det betyr at arbeidstakere utvikler en dypere kunnskap og ferdigheter innenfor sitt spesifikke fagområde. Dette har sine åpenbare fordeler, men det fører det også til en økende kompleksitet og krav om samarbeid på tvers av profesjoner, slik at kunnskapen og ekspertisen som finnes på arbeidsplassen blir utnyttet på best mulig måte.

Et effektivt samarbeid er ikke bare essensielt for å nå målene, men det kan skape et triveligere og mer produktivt arbeidsmiljø. Kjersti Berge Evensen har identifisert tre sentrale tips som kan hjelpe deg med å styrke samarbeidet og oppnå suksess som et team.

28. mai 2025

Filosof Øyvind Kvalnes, Professor BI

Friksjon og følelser på jobb

I dette foredraget snakker filosofen Øyvind Kvalnes om hvordan friksjon er nødvendig for å utvikle gode ideer og skape læring. Samtidig er det slitsomt å møte kritikk. For mye friksjon fører til sykemeldinger. Hvordan kan vi skape rom for konstruktiv og vennlig fiksjon på jobb? Hva skal til for å overvinne friksjonsangsten og gjøre folk mer fortrolige med sunn strid og uenighet?

Filosofen Øyvind Kvalnes er professor i organisasjonsadferd ved Handelshøyskolen BI. Han underviser og forsker i etikk, ledelse og vilkårene for godt samarbeid i organisasjoner. Han har lang erfaring med å holde foredrag, seminarer og kurs innen emner som etikk og verdier, kommunikasjon og ledelse, og han har utgitt flere fagbøker.

04. juni 2025

Riana Steen, Førsteamanuensis BI

Sikkerhetsledelse og krisehåndtering

Nå er det alvor! Usikkerheten i verden øker, og trusselbildet for norsk næringsliv er høyere enn noen gang. Sikkerheten i alle typer organisasjoner og bransjer må skjerpes for å imøtekomme geopolitiske endringer. Sikkerhet har gått fra å være et statlig ansvar til å bli en viktig lederoppgave i både private og offentlige bedrifter. Hva innebærer dette for norske ledere?

Steen er utdannet siviløkonom og har doktorgrad i risikostyring og samfunnssikkerhet. Hun er faglig ansvarlig for bachelorprogrammet Sikkerhetsledelse som settes opp ved BI campus Bergen høsten 2025. Hun vil også være sentral på masterprogrammet HMS. Rianas forskningsområder er innen risikostyring, resilience og virksomhetsstyring og regnes for en av de beste innen disse temaene.

27. august 2025

Tarjei Heggernes, Førstelektor BI

Vekst og effektivitet. Hvordan kan data hjelpe?

Vi er i den fjerde, og på vei inn i den femte industrielle revolusjonen. Datamaskiner og programvare er dypt integrert inn i mange prosesser i næringslivet, og har alle til felles at de både samler inn og drives av data. En studie gjort av Capgemini viser at 97 % av verdens data er ubrukt - det er lett å samle data, men det er en utfordring å bruke data til verdiskaping. Å bli en datadrevet virksomhet har (dessverre) blitt en floskel i strategiformuleringer sammen med andre fynd-ord vi liker å bruke der. Men det er håp! I denne forelesningen vil snakke om hva en datadrevet virksomhet er, og hva man kan gjøre for å bli mer datadrevet.

Førstelektor Tarjei Alvær Heggernes fra Institutt for strategi og entreprenørskap ved BI har særlig to hovedinteresseområder; Hvordan bruker vi digital teknologi til verdiskapning og hvordan digital teknologi påvirker læring og pedagogikk.

15. oktober 2025

Potensialet ditt er større enn du tror Anders Dysvik, Professor BI

Anders Dysvik skal i denne forelesningen snakke om betydningen av å ha tro på deg selv og de rundt deg – og at potensialet ditt og deres er større enn du tror! I foredraget skal Dysvik gå gjennom noen råd som du kan følge på egne og andres vegne for å få de rundt deg til å prestere bedre enn det de gjorde i går - basert på et uforløst potensialt som er større enn det de tror om seg selv - og det du tror om deg selv.

Anders Dysvik er forsker og professor i organisasjonsatferd ved BI. Han har 7 års ledererfaring fra Luftforsvaret og er involvert i en rekke forskningsprosjekt med norske og internasjonale organisasjoner. Han leder også Abelias ekspertutvalg for hva som kjennetegner fremtidsrettede arbeidsgivere. Dysvik er en mye brukt foredragsholder og rådgiver for offentlige og private virksomheter.

19. November 2025

Mette Marthinussen Aanes, Førsteamanuensis BI

Nye generasjoner – nye ledelsesformer. Hvordan bli en superleder.

Generasjon Z er betegnelsen på generasjonen som er født fra slutten av 1990-årene og til cirka 2010-årene. Denne generasjonen har vært digitale fra tidlig barndom og har brukt moderne teknologi og Internett hele livet. Z-erne regnes for å være den hittil best utdannede og kunnskapsrike generasjonen, men de vet hva de vil. Et av de viktige kjennetegnene på Generasjon Z er at de verdistyrte og velger jobb deretter. De er utålmodige, krever personlig tilpassede løsninger og vil ikke godkjenne at noen avgrenser dem. Mange ledere gruer seg for å ansette denne generasjonen fordi de er altfor egenrådige, fritt-talende og krevende, samtidig som omtales som «snowflakes-generasjonen»; en generasjon som er selvsentrerte, bortskjemte og lett krenkbare.

Mette Aanes har forsket på dette temaet de siste årene og hun vil presentere helt ny forskning innenfor ledelsesfeltet i denne forelesningen. Med z-generasjonens inntog i arbeidslivet, vil også kravene til ledelse endre seg radikalt. Du vil trenge gode råd for hvordan du kan bli en superleder for z-generasjonen - og Mette Aanes vil gi deg tipsene.

Våre hovedsamarbeidspartnere