Bergensregionen trenger ny og oppdatert kompetanse for å håndtere endringer regionen møter i årene fremover. Én utfordring er at mange av byens studenter forlater regionen når studiene er fullført.
- Vi må sørge for at langt flere av studentene som flytter til Bergen velger å bli etter endte studier. Om vi skal holde på og tiltrekke kompetansen næringslivet etterspør må vi bedre vise potensialet og karrieremulighetene Bergen har å tilby, sier Monica Mæland, administrerende direktør i Bergen Næringsråd.
- Vi må samarbeide for å avdekke fremtidens kompetansebehov, slik at regionen kan beholde kandidater med kompetanse som er verdifull i dag og i fremtiden. Vi er en næringslivsorientert høyskole og ønsker Bergen Næringsråd og deres medlemmer som aktive bidragsytere slik at våre studieprogram kan besvare deres behov, sier Trine Johansen Meza, rektor ved Høyskolen Kristiania.
Hvorfor inngår dere dette samarbeidet?
- Høyskolen Kristiania har levert kompetanse til det norske arbeidslivet i over 100 år. Solid kompetanse innen våre fagområder og en sterk vilje til å innovere og tenke nytt er noe av årsaken til stadig økende studenttall ved våre campus i Bergen og Oslo. En del av vårt samfunnsoppdrag er å uteksaminere kandidater med kompetansen arbeidslivet faktisk etterspør. Derfor skal vi være tett koblet på næringslivet, slik at vi svarer ut nåværende og fremtidige kompetansebehov. Ingen kjenner regionen bedre enn Bergen Næringsråd. Det er derfor en helt naturlig samarbeidspartner i vår satsing på Vestlandet, sier Meza.
Monica Mæland peker på at samarbeidet får noen spennende perspektiver.
- Vi får enda en svært fremoverlent partner med på laget. Allerede har vi hatt samtaler rundt store temaer som å få flere studenter til å bli værende, etablere bedre koblinger mellom studenter og næringsliv fra dag én, og hvordan lokke flere fra andre deler av landet hit ikke bare for å studere, men også for å se på Bergen som en by de vil bli boende og gjøre karriere i, understreker Mæland.
Bergen Næringsråd og Kristiania vil bruke våren aktivt på å lage en felles strategi for samarbeidet. Dette er et viktig fokusområde for begge institusjoner og vi gleder oss til å ta fatt på dette spennende samarbeidet, avslutter Meza og Mæland.
Fakta Høyskolen Kristiania:
I 1914 startet Ernst G. Mortensen det som i dag er Kristiania fordi han ville gjøre utdanning tilgjengelig for alle, uansett samfunnslag og hvor i landet de bodde. Mer enn 100 år er dette fortsatt misjonen. Høyskolen Kristiania skal gi flest mulig anledning til utdanning og personlig utvikling i et livslangt læringsperspektiv, til det beste for samfunnet.
Høyskolen Kristiania er på vei mot å bli Norges første uavhengige universitet, og er organisert som en stiftelse der alt økonomisk overskudd brukes til å styrke fag-, forsknings- og læringsmiljø.
Det leveres utdanning fra fagskole- til doktorgradsnivå.
· Deres campus i Hansaparken i Bergen har økt med over 50 prosent siden 2019 og har nå 1300 studenter. De neste par årene er planen å øke videre.
· Studentene har en av Norges høyeste gjennomføringsgrader.
Bergen Næringsråd:
· Bergen Næringsråd er den største medlemsorganisasjonen for næringslivet i Bergensregionen med over 3200 medlemmer som representerer til sammen over 100.000 arbeidstakere.
· Organisasjonen har siden 1845 bygget broer og nettverk mellom næringsliv, politikk, forvaltning, forskning og høyere utdanning.
· Bergen Næringsråd har regionens største møtearena for næringslivet med årlig nær 200 møter som rundt 12.000 mennesker besøker. Her settes høyaktuelle tema på dagsordenen og til debatt flere ganger hver uke.