Ulikhets-debatten: En navleskuende Oslo-diskusjon?

Kan årsaken til sentrale politikeres fokus på ulikhets-Norge og «vanlige» folk være grunnet i et navlebeskuende Oslo-fenomen?
  • Publisert mandag 30. januar 2023

Den nylig lanserte Bergensindeksen fra Bergen Næringsråd har gjort tallene åpenbare. Vi som bor i Bergensregionen, er langt mer lik hverandre enn i landet for øvrig. Osloregionen skiller seg svært negativt ut.

Til grunn ligger den internasjonalt anerkjente Gini-koeffisienten, som viser inntektsforskjeller summert for hele befolkningen på en skala fra 0 (likhet) til 1 (ulikhet).

Bergensindeksen viser at vår region ligger på 0,25. Landet som helhet har 0,28, og Oslo skyhøye 0,37. Oslos ulikhetstall er verre enn både Romania, Italia, Portugal, Storbritannia og Hellas.

Den norske politiske debatten har de siste årene i stor grad basert seg på økende ulikheter, «vanlige» folk og andre som altså er «uvanlige».

Å debattere ulikheter og hva det gjør med samfunnet er viktig. Vi bør likevel tørre å stille spørsmålet: Kan det at temaet så til de grader har dominert den politiske debatten være på grunn av hva Oslobaserte politikere og journalister ser utenfor egen Stortings- og kringkastingsdør?

Og tilsvarende: Kan måten resten av landet reagerer på være årsaken til det samme – nemlig at ulikhetene ikke oppleves like dramatiske der og at man derfor blir enda mer distansert fra den politiske debatten som kommer fra hovedstadsområdet?

Her er det muligheter for en spennende statsvitenskapsoppgave. Forslaget er herved overbragt.
 

Innlegget var på trykk i Dagens Næringsliv lørdag 28. januar

Våre hovedsamarbeidspartnere