Bergen Næringsråd har engasjert seg sterkt og tydelig i begge sakene.
Så sent som i april var Bergen kommune svært fornøyd med å innta andreplassen på kåringen til Norske Boligbyggelag (NBBL). Nå blir Bergen parkert av byer som Kristiansand, Drammen, Ålesund og Trondheim. Stavanger troner øverst på listen. Det er bare en fattig trøst at Oslo er enda dårligere.
Boligvennlighetskåringen rangerer i hvilken grad kommunene sørger for at det kan bygges nok og riktige boliger, samt at tidsbruk og gebyrer er på et fornuftig nivå.
Bergensavisen ga saken bred omtale i dag.
– Det ser ut til at det var en feilrapportering som gjorde at Bergen først fikk en plassering de ikke fortjente. Nå plasseres Bergen der de hører hjemme. Det er altså elleve byer som er bedre enn oss, og det er helt uakseptabelt – rett og slett, sier kommunikasjonsleder i Bergen Næringsråd, Espen Børhaug.
Han understreker at det først og fremst er et politisk ansvar for byrådet å gjøre Bergen mer boligvennlig.
– Denne kåringen er en lissepasning til det nye byrådet som har lovet raskere og mer effektive planprosesser. Det er bare å gå i gang.
Mens boligreserven krymper, blir det også mer og mer tydelig at byggebransjen går tom for oppdrag i bergensregionen. Dette kan regjeringen gjøre noe med, ved å bevilge oppstartsmidler til Griegakademiet. Staten har holdt liv i bransjen gjennom tidligere kriser, men denne gangen er det lite hjelp å få. Regjeringen har i to påfølgende forslag til statsbudsjett vraket det svært viktige prosjektet.
Bergens Tidende omtaler denne saken, samtidig som stadig flere bedrifter sender ut permisjonsvarsler til sine ansatte. Monica Mæland, administrerende direktør i Bergen Næringsråd, påpeker at store, statlige prosjekter i Oslo og Trondheim ikke rammes av regjeringens innstramminger.
– Man har ikke stanset utbyggingen av Livsvitenskapsbygget i Oslo eller campus på NTNU. De må anerkjenne at situasjonen i bransjen på Vestlandet er dramatisk, sier hun til BT.
SV la i dag frem sitt alternative forslag til statsbudsjett, og der er det lagt inn midler til oppstart av Griegakademiet. Nå venter budsjettforhandlinger mellom SV og regjeringspartiene.
– Det var dramatisk i fjor, da regjeringen foreslo å sende Griegakademiet på skraphaugen. Da handlet det om å berge hele prosjektet. Nå er det jo ingen tvil om at det skal bygges, sier Audun Lysbakken (SV) til Bergens Tidende.