Når Statsraad Lehmkuhl i dag forlater Arendal for skipets første etappe av jordomseilingen «One Ocean Expedition», er det med seks unge medseilere fra Bergen om bord. Klare for sitt livs opplevelse setter de kurs for Spania.
- Det er utrolig givende for oss å gjennom Bergen Næringsråds legater for utdanning og sosiale formål kunne gi ungdommer muligheten til å få et minne for livet gjennom et slikt seilas med Statsraad Lehmkuhl, sier Marit Warncke, adm. direktør i Bergen Næringsråd. – Vi har gjennom fondet Understøttelseskassen støttet aktiviteter rettet mot ungdom i mange år, og det er andre gang vi går inn og finansierer og dekker alle kostnadene til medseilere, forteller Warncke.
Spente medseilere
Jordomseilingens første etappe varer fra 20. – 28. august og går fra Arendal til La Coruna, helt på nordvest-spissen av Spania. Sebastian Svenheim (18) er en av medseilerne Bergen Næringsråd sender avgårde.
- Jeg gleder meg stort, og er veldig takknemlig for at jeg får være med på denne turen, sier Sebastian, som til daglig går på TIPP-linjen ved Knarvik vgs.
– Jeg har aldri seilt før, så jeg er veldig spent på det meste, men ekstra spent på hvordan det blir å sove i hengekøye. Og så gleder jeg meg til å oppleve kysten på de landene vi seiler forbi, sier han.
Caroline Rørnes (21) har litt erfaring fra sjølivet fra før, gjennom frivillig arbeid hos Redningsselskapet Ung i Bergens sommerskole. – Siden jeg er mest vant til motorbåter, skal det bli spennende bare å seile. Jeg gleder meg til å oppleve felleskapet og til å sove i hengekøye. Mest spent er jeg på om vi får seile med fulle seil noen gang på turen, sier Caroline.
Sebastian Svenheim og Caroline Rørnes er begge spente på hvordan det vil bli å sove i hengekøye.
Viktig mestringsarena
Som medseiler på Norges største seilskip blir man en viktig del av mannskapet om bord. I tillegg til naturopplevelser gir de spesielle omgivelsene og aktivitetene ombord en følelse av mestring helt utenom det vanlige.
Omgitt av sjøen skapes et helt spesielt miljø ombord som blir en del av alle, selv lenge etter at reisen er over. Her gjør man alle oppgaver sammen, spiser måltidene sammen, tar vare på hverandre og sover side om side i hengekøyer, slik sjømenn har gjort i århundrer. Avskåret fra resten av verden, er det ikke bare spenningen ved riggklatring og seilingen som gjør inntrykk. Det er menneskene, samspillet og forholdene som skapes mellom dem som ofte gjør det sterkeste inntrykket. Mange av vennskapene som skapes ombord, varer livet ut.
En sjelden mulighet
For første gang har Bergen Næringsråd rekruttert medseilere fra Bergen kommunes ungdomsprosjekt Ung Arena. - Det er fantastisk at unge i vår målgruppe tilbys denne muligheten, sier Sebastian Slotte, koordinator i Ung Arena.
- På Ung Arena får vi bli kjent med mange unge som besitter mange gode ressurser og kvaliteter, men som ikke har hatt eller har omgivelser som tillater at disse får fokus. Dette er en sjelden mulighet som vil medføre at deltakerne vokser mye gjennom både fine og utfordrende stunder. De vil få kjenne på selvstendighet, mestring, samarbeid, samhold og tilhørighet - og dette kan få positive følger for dem i deres hverdag og liv videre. Vi på Ung Arena er derfor kjempetakknemlig for dette initiativet og ønsker hele reisefølget en nydelig tur, sier Slotte.
Hyssingen produksjonsskole er en av stedene som har mottatt støtte fra Bergen Næringsråd i mange år, og har rekruttert medseilere til seilaset fra Arendal til La Coruna.
- Vi har vært så heldige å ha fått sendt ut ungdommer på seilas tidligere, og vet det var en opplevelse for livet for de som var med. Det å delta i et sånt felleskap om bord, være en del av et mannskap på denne måten, og ikke minst forholde seg til strukturen og disiplinen om bord er til stor nytte for den enkelte. Tilbakemeldingene fra de vi har hatt med er at de har hatt en veldig flott opplevelse, forteller Bjarte Bruarøy, rektor ved Hyssingen produksjonsskole.
- En stor takk til Bergen Næringsråd som gir ungdommene denne muligheten.