Hvordan skaper man et levende nabolag hvor næring og boliger er tett på hverandre? Den utfordringen tok Boligutvikler Bonava og eiendomsutvikler EGD da de inngitt et banebrytende samarbeid på Skjoldhagen i Fana.
Byutvikling har med årenes løp krøpet ut av sentrale sentrum i Bergen, og etablert seg med nye bydeler tett på Bybanen. Boligutvikler Bonava er en av mange boligbyggere som sørger for at bergensere ofte bor “litt” landlig, men i kort avstand til sentrum.
Handler om å skape et godt nabolag
Bonavas prosjektsjef, Jørgen Madsen, kan fortelle om en ny bolig- og næringslivtrend. - Bonava ønsker å skape mer liv i boligprosjektene, ved å invitere inn cafeer, restuaranter og andre aktører som bidrar til et godt nabolag. For oss i Bonava er dette nytt, men i Oslo er det mer vanlig at eiendom og næringsliv går mer hånd i hånd. På Østlandet har denne satsingen med å skape mer levende nabolag vært en suksess, sier han.
Madsen ser for seg at det blir flere slike prosjekter i framtiden. Bergensmeieret på Minde vil også få tilsvarende løsning.
Men tilbake til Skjold:
Skjoldhagen består av 75 boliger, og er plassert kloss opptil bybanestoppet Skjold. I løpet av høsten flytter de første beboerne inn. Men det gjør også kiropraktorer, en kafè, en sushi-restaurant, eiendomsmeglere, en interiørbutikk og en burger-restaurant. - Bonavas mål er å skape gode, urbane nabolag hvor du finner alt du trenger innen kort avstand, sier Madsen.
Tar byutvikling på alvor
Madsen sier at EGD ble en naturlig partner, da Bonava ønsket å slippe næringsliv på bakkeplan, parallelt med Bybanen.
- Vi inngikk et samarbeid med EGD fordi de, i likhet med Bonava, tar byutvikling på alvor. Vi ønsker virkelig å skape noe bra i det som blir Skjold sentrum, sier Madsen.
Følgende bedrifter flytter inn i Skjoldhagen:
• Interiør (Faye)
• Kiropraktor (Bekken & Barn)
• Sushi (Prestige)
• Burger-restaurant (Matgal)
• Kafé (ikke navngitt ennå)
• Eiendomsmegler (Kaland & Partners)
Sambruk gir lavere kostnader
Tor Fredrik Müller hos EGD Property har nå leid ut hele det 400 kvadratmeter store næringslokalet i første etasje. Her står sambruk i høysetet:
Bedriftene deler fasiliteter som toaletter, garderober, spise- og møterom. – Sambruk gir lavere kostnader og det blir bedre interaksjon mellom leietakerne. I tillegg bruker vi resirkulerte materialer i gulv, vegger og innredning, sier Müller.
Utenfor blokken vil det bli satt ut bord og stoler slik at beboerne kan nyte en espresso eller et måltid.
Fakta om Bonava:
Bonava er et ledende boligutviklingsselskap i Nord-Europa som har skapt hjem og nabolag siden 1930-årene. Bonava har 2300 medarbeidere og er aktive i Tyskland, Sverige, Finland, Danmark, Norge, St. Petersburg, Estland og Latvia med en omsetning på 15,5 milliarder SEK i 2019. Bonava’s aksjer er notert på Nasdaq børsen i Stockholm.
Bonava har siden 2016 bygget opp en betydelig organisasjon i Bergen med totalt 46 medarbeidere, og har en ledende posisjon i byen. Selskapet står blant annet bak store boligprosjekter i bydelene Sandsli, Åsane og i Fana.