Mer vekst i finansbyen

Finanssektoren i Bergen er i vinden, viser en ny kartlegging fra Bergen Næringsråds Ekspertgruppe Finans. Bergen har de siste to årene hatt vekst i antall ansatte, i utlåns- og forvaltningskapital og i premieinntekter.
  • Publisert tirsdag 2. mai 2023

Ansatte og ekspertise
I 2020 hadde Bergen 7067 ansatte innen finans. Siden da har antallet ansatte steget til 7374, som tilsvarer en økning på 4,3%. I tillegg har 41,9% av bedriftene svart at de har fått flere ansatte, mens kun 2,3% av bedriftene melder om nedgang i antall ansatte i samme periode.

Disse 7374 ansatte føyer seg inn i en rekke ekspertisebransjer vi har i Bergen i dag. Blant annet har finansbyen ekspertisebransjer innen eiendomssektoren, marine og maritime sektorer, bygg og anlegg, og fornybarsektoren. I tillegg er Bergen byen for de med gode idéer og viljestyrken til å sette de i live, siden finanssektoren her også har ekspertise på gründervirksomhet.

74,4% av bedriftene svarte at de har sine hovedkontorer i Bergensregionen, som er med på å styrke finansbyen i nasjonal sammenheng.

Det er ikke bare de etablerte ansatte som er mangfoldige i finansbyen. Bergen kan skilte med 8615 studenter innenfor finans og økonomi, der omtrent en fjerdedel av disse er på enten master- eller PhD-nivå. I Bergen studerer det 35.500 personer. Det vil si at omtrent en fjerdedel av Bergens studenter har en studiebakgrunn innen finans og økonomi. Dette er med på å forsterke Bergens posisjon som Norges ledende utdanningsby innen finans.

Vekst i finanskapital
Kartleggingen viser også at forvaltningskapitalen i 2022 (1073 mrd. kr) økte med hele 18 % fra sist måling i 2020. Utlånsvolumet fra bankene i Bergen har økt enda mer fra 2020 (391 mrd. kr) til 2022 (633 mrd. kr). På to år har veksten altså vært på hele 38%.

Erik Magdalon Throndsen, leder for Bergen Næringsråds Ekspertgruppe Finans, mener mangfoldet i næringslivet på Vestlandet har mye å si for resultatet.

- Veksten har vært betydelig og kan forklares blant annet med stor aktivitet i næringssektorene som er stor på Vestlandet, som sjømat, energi og shipping. Dette er områder både forvaltningsmiljøene og bankene i Bergen er ledende, sier Throndsen, som også leder storkundemarkedet på Vestland i SpareBank 1 SR-Bank.

Veksten er ventet å fortsette i 2023. I løpet det kommende året forventer bransjen en økning i forvaltningskapital på 7,2% og utlånsvolumet på 6,4%.  


Også markedsutsiktene ser lyse ut ifølge finansbedriftene: Kun 15 prosent av bedriftene svarte at de forventer dårligere markedsutsikter i 2023, 32 prosent mener det kommer til å bli enda bedre enn før, mens 53 prosent mener markedsutsiktene blir som de er i dag.

- Tatt i betraktning de økonomiske forholdene vi står ovenfor med høy inflasjon, økte renter og skattetrykk mange deler av næringslivet, er dette å regne som overordnet positivt, sier Throndsen.  



I tillegg til positive markedsutsikter er det også positivt nytt om utvidelse og vekst i enkeltbedriftene i finansbransjen. 54% av virksomhetene meldte at de har ekspandert, mens 12,5% har foretatt flytting av aktiviteten sin til Bergensregionen. Samtidig har ingen av virksomhetene flyttet fra regionen. En tredjedel av disse virksomhetene har i tillegg lansert nye produkter og tjenester.

Trender med påvirkningskraft

Rapporten identifiserer blant annet inflasjon, krig i Europa, resesjonsfrykt og andre faktorer som trender og kan være en utfordring for finansbyen. Samtidig kan andre trender som bærekraft og digitalisering være arenaer for muligheter og innovasjon der Bergen kan styrke sin profil som finansby. Den samarbeidende bedriftskulturen i Bergen er viktig for å få alle med på å innovere, spesielt innen digitalisering og bærekraft viser kartleggingen.

Ansiennitet vs. Nyutdannelse
En sentral utfordring for spesielt studentene er at selv om det finnes mange fremtidige arbeidstakere, svarer flertallet av virksomhetene at de rekrutterer flest arbeidstakere med mer enn fem års ansiennitet, mens 1-2 år ansiennitet er rekruttert i lavest grad.

Optimisme for Finansbyen Bergen
Lederen for Finansgruppen til Bergen Næringsråd er svært fornøyd med fremtidsutsiktene for Bergen som finansby.

- Optimismen og veksten som kommer frem av rapporten er betraktelig større enn utfordringene som blir nevnt, og finansbyen Bergen er etter alle solemerker inne i en vekstperiode. Et sammenvevd og godt samarbeidsnettverk er til stede for å løse felles utfordringer blant annet gjennom Bergen Næringsråd. I tillegg gir byen gode muligheter for å starte opp og ekspandere gründervirksomheter i regionen, og har gode samarbeid med utdanningsinstitusjoner for kompetansedeling og fremtidige arbeidstakere. Likevel har vi en jobb å gjøre med å tiltrekke å behold kompetanse i finansbyen vår om vi skal klare å opprettholde veksten, oppsummerer Erik Magdalon Throndsen.

Les hele rapporten her.

I bildet under finner man noen av hovedfunnene i kartleggingen.

Våre hovedsamarbeidspartnere