Slik ser de populære flytende studentboligene til Urban Rigger ut. Foto: archdaily.com

Kan flytende boliger bidra til å løse boligmangelen i Bergen?

Det danske selskapet Urban Rigger har tatt i bruk sjøen for å bygge flytende studentboliger i København. Med boligmangelen og det skrikende behovet for studentboliger som bakteppe: burde Bergen gjøre som danskene?
  • Publisert fredag 12. januar 2024

Konseptet Urban Riggers dreier seg kort sagt om at man tar i bruk containere som danner leilighetskomplekser på flytende betongplattformer. Disse plattformene festes til land på en måte som gjør at de også kan flyttes videre til et annet område ved et senere tidspunkt, om det eksempelvis blir aktuelt å bygge ut boliger et nytt sted.

Boligene kan være med å løfte opp nye områder hvor det skal satses på byutvikling, og flyttes videre til neste område noen år senere. Prosjektet har vært en suksess i København, hvor det til enhver tid er ventelister på boligene.

Attraktive studentboliger

I København, som i mange andre byer, øker etterspørselen etter boliger i sentrale strøk. Urban Riggers prosjekt er med på å løse en viktig del av problemet, som er mangel på areal i og nær sentrum. Areal- og boligmangel er også noe vi ser i Bergen, og etterspørselen etter studentboliger i byen er høy.

Bergen har rundt 4800 studentboliger, og om lag 30.000 studenter. Dette vil si at det kun finnes studentboliger til hver sjette student i byen. Vi har altså er stort behov for flere studentboliger, og områdene rundt Bergen sentrum er gjerne mest attraktivt for studentene.

Flytende boliger utenfor kranen på Laksevåg 

I forlengelsen av Bergenskonferansen ble ledelsen i det danske utbyggerselskapet Urban Rigger med adm. direktør i Marin Eiendom, Andreas Hovden, på befaring ved det gamle verfts- og industriområde på Laksevåg, et av de store byutviklingsprosjektene i Bergen.

Hovden ser på prosjektet til Urban Riggers som en potensiell del av løsningen for problemene Bergen som by står ovenfor, selv om det er for tidlig å kunne fastslå dette som gjennomførbart. – Dette er et spennende konsept som vi vil se nærmere på, og som kan fungere veldig godt som en begynnelse for boligutviklingen på Verftsbyen Laxevaag.

Også Malin Schmiedel Bruun, strategisk rådgiver i Urban Rigger har troen på at de flytende leilighetskompleksene kan bli en suksess i Bergen, og anslår at det kan bygges rundt 200 boliger ved Laksevåg.

- Det er mange muligheter til å sette ut nye Urban Riggers. Det eneste det er behov for er 4,5 meter dybde og at man kan feste boligene til land for å koble til elektrisitet og vann.

I tillegg til at Urban Riggers åpner en mulighet for å bygge sentrumsnære boliger tross knapphet på arealer, er også en viktig tanke bak prosjektet at boligene skal være bærekraftige. Det brukes blant annet solcellepaneler som strømkilde, og det biologiske mangfoldet i havet tas vare på ved å bygge boligenes overflater med materialer som ulike arter kan vokse og leve på. Boligene har i tillegg i gjennomsnitt 34% lavere energiforbruk sammenliknet med naboboligene på land.

Et gammelt verftsområde på Laksevåg kan bli et viktig sted for utbygging av boliger.  Foto: Idunn Kalvik Takvam
Claus Bindslev, CEO Urban Rigger og Andreas Hovden, adm. direktør i Marin Eiendom på befaring på Laksevåg. Foto: Idunn Kalvik Takvam

Våre hovedsamarbeidspartnere