Vi har ingen koronasmittede så langt og kan derfor betjene Bybanen som vanlig. Men hver dag er krevende for de ansatte som må gå på jobb mens andre har hjemmekontor. Som leder er dette som å gå en evigvarende fjelltur som du aldri vet når skal ta slutt.
____________________________________________________
Navn: Gry Miriam Olsen
Tittel: CEO
Bedrift: Keolis Norge AS, som driver Bybanen i Bergen og skal drive bussen i sentrum fra i sommer.
Omsetning: 200 mill kr
Ansatte: 130 ansatte
Kjernevirksomhet: Multimodal mobilitetsselskap
______________________________________________________
Hvordan er hverdagen din akkurat nå?
-Det er svært utfordrende hver dag og hver time. Men vi har en samfunnsrolle som vi må oppfylle, og det gjør vi gjennom fortløpende dialog med Skyss og med Bybanen for at vi sammen skal bidra til at byens befolkning kommer seg fram på en god måte.
Internt er vi svært bevisst på å holde fokus på det som er positivt, og at vi i denne smittesituasjonen er heldige som har en jobb å gå til, og at våre vognførere allerede sitter i lukkede førerrom.
Heldigvis har vi ingen lokalt som har blitt smittet. Vi har noen småsyke, og ved mistanke har vi umiddelbart satt personell i karantene.
Som et stort internasjonalt selskap jobber vi jobber tett med vårt hovedkontor i Frankrike, og der har vi hatt 19 koronatilfeller, og vi henter erfaringer fra dem.
Ikke minst har vi utformet en risikoanalyse og har krisestab hver morgen for å justere våre ruter og planen i samsvar med innspill fra fylket og Bybanen AS, og selvsagt tilpasser vi oss alle nasjonale retningslinjer.
Hvordan opplever de ansatte i bedriften situasjonen?
-Jeg er svært imponert av de ansatte. Vi opplever høy arbeidsmoral og høy arbeidsvilje, og langt utover det vi kunne forventet. Alle tar ansvar og holder et fantastisk renhold. Men, mange kjenner seg usikre ved å være en liten del av alle arbeidstakere i landet vårt som fortsatt går på jobb når det meste av Norge er stengt ned.
Hvordan utfordres du som leder i disse dager?
-Alle ledere i Norge og verden står i samme situasjon, der ingen av oss har opplevd noe lignende før. Så det er utfordrende hver dag å balansere dine avgjørelser hva som er best for de ansatte, best for selskapet, og samtidig kombinere dette med kunnskap fra endringsledelse og beredskapsledelse.
- Det mest utfordrende er kanskje at ingen vet når det tar slutt. For det er klart at det blir intens over tid. Det er som å gå en lang fjelltur og aldri vite når man er framme.
- Jeg synes også det er svært viktig å holde motet og motivasjonen oppe. Som leder prøver jeg derfor å være positiv og glede meg over de små ting. Og jeg opplever at vi alle samarbeider på en bedre måte enn før og at vi er mer løsningsorientert enn før koronakrisen.
Hva synes du er det aller mest problematiske med Korona-epidemien?
-Å finne balansen mellom å ta menneskelige hensyn opp mot gode bedriftshensyn, og samtidig holde oppe motivasjonen hos alle. Men det medfører at vi virkelig får testet oss selv og at våre beredskapsplaner fungerer også i en reell krise.
- En utfordring er at våre ansatte som kommer fra andre land, og kanskje med langt mindre nettverk enn oss andre. De har behov for at vi tar oss ekstra av dem akkurat nå.
Klarer dere å koble av og ta dere inn igjen?
- Ja, tror det. Vi har vært på hjemmekontor med hele administrasjonen de siste ukene, og det fungerer godt med faste møter hver dag for å holde trykket oppe.
- I tillegg må jeg si at det gir merverdi å kunne ta seg mer tid til ungene samtidig og at vi hjemme får tid til ting vi ikke får tid til i en normal hverdag.