Det var høytidsstund i Håkonshallen da Bergen fikk hele 320 nye fagarbeidere.
Et så høyt antall fagarbeidere har det tidligere aldri vært gjort stas på samtidig. Det gjorde at arrangøren, som er Bergen Næringsråd i samarbeid med opplæringskontorene i Vestland Fylkeskommune, valgte å avholde to seremonier for det årlige Svennegilde.
- Denne dagen er en milepæl for en ny generasjon fagarbeidere. Derfor er det viktig at flest mulig får anledning til å delta på overrekkelsen. På en så høytidelig dag er det også verdifullt å ha med seg en eller flere av sine nærmeste. For å få plass til flest mulig valgte vi å gjøre dette i to omganger, sier primus motor for Svennegilde, Inge Unneland Bauge i Byggmesterforbundet Vest.
Gjennom dagen var til sammen nesten 800 mennesker i Håkonshallen, til ære for de nye fagarbeiderne.
Faglært arbeidskraft er svært ettertraktet i næringslivet
- De som nå velger yrkesfag kan raskt komme i jobb og få en god inntekt. Samtidig har de mulighet for å studere videre, om de ønsker det. Ingen dører lukker seg ved å velge yrkesfag, snarere tvert i mot, sier Bauge.
Selv om det hvert år utdannes flere tusen fagarbeidere i Norge, er det et stort behov for flere.
Bedrifter i bergensområdet melder om at de innenfor flere fagområder ikke får tak i kompetansen de trenger. Det gjelder spesielt fag som bygg og anlegg, elektro og datateknologi og teknologi og industrifag.
Les også: 300 svenner fikk sitt fagbrev: En bra deal!
En markering av avsluttet læretid, ferdig avlagt og bestått fagprøve er viktig
Dette er eksamen for fagarbeidere og derfor er det viktig å synliggjøre hvor viktig disse er for hele samfunnet.
Svennegilde er en stor dag, ikke bare for den enkelte – men også for lærere, opplæringskontor, bedriftene og alle som har stått sammen med lærlingen gjennom hele perioden.
- Dette er en tradisjon det er viktig å bevare. Det handler om å feire, og å gjøre fagarbeiderne stolte. At interessen for utdelingen av årets fagbrev var så stor er gledelig. Vi håper å kunne få mulighet til å gjøre ære på minst like mange fagarbeider også neste år, avslutter Bauge.
Her finner du bilder fra seremoniene og alle fagarbeiderne
Seremoni 1 kl 16.00 Seremoni 2 kl 19.00
Lang historie
Gildet har sin historiske bakgrunn fra laugsordningen, som har sin opprinnelse fra Tyskland, og kom hit på 1500-tallet. Vårt eldste kjente laug er Gullsmedlauget med sin tilblivelse allerede i 1568. Laugene eksisterte i mange år - om enn i noe skiftende former - men på 1800-tallet skjedde det en økonomisk liberalisering, og i 1869 skulle alt laugsvesen opphøre.
Dette medførte at alle krav til læretid, svenne- og mesterbrev forsvant, noe som ga kaotiske tilstander. Det var da kun sønner av eksisterende mestre som kunne virke, og det utviklet seg rene familiedynastier innenfor håndverk i 1870 - 1880-årene. Men i 1890 kom det en ny håndverkslovgivning, som faktisk svennene selv sto bak. De så nødvendigheten av faglig opplæring med læretid og svenneprøver, som da igjen ble innført og som gjelder i dag.
Tradisjonelt program
Svennegildet åpner alltid med en innmarsj.
Anført av Oldgesell, byggmester Inge Bauge, bærer skutelsveiner fra Slåtthaug vgs. laden med fagbrev frem til podiet. Deretter ble alle ønsket velkomne av styreleder i Bergen Næringsråd, Tor Instanes, etterfulgt av prolog som ble lest av Morten Husa fra Rørentreprenørene Vest. Leder i yrkesopplæringsnemnda, Atle Rasmussen ønsket så alle svenner til lykke med dagen i sin hilsen til forsamlingen.
Selve utdelingen av svenne- og fagbrevene ble foretatt av leder av yrkesopplæringsnemnda Atle Rasmussen og assisterende leder av hovedutvalg for opplæring og kompetanse i Vestland Fylkeskommune Åsmund Berthelsen.
Til slutt holdt fylkesordfører Jon Askeland en hilsen til de nye svenne- og faglærte.