PÅ ARKITEK-TUR: Studieturen til København, UNESCOs arkitekturhovedstad i 2023, ble svært vellykket for delegasjonen fra Bergen.

En spennende arkitek-tur!

København er alltid en reise verdt, ikke minst når 30 byplanleggere og arkitekter fra næringslivet og kommunen slår følge.
  • Publisert fredag 3. november 2023

- I en uhøytidelig og uformell setting, ble vi fremoverlent og fikk en positiv diskusjon om løsninger fremfor problemer.  Relasjonsbygging på høyt nivå! konkluderer Stig Eide, daglig leder i SE Arkitektur.

Han var én av 30 deltakere på en studietur til København, som Byarkitekten i Bergen og Bergen Næringsråd nylig arrangerte. I år er byen utvalgt som UNESCOs arkitekturhovedstad. Da Københavns egen byarkitekt, Camilla van Deurs, besøkte Bergenskonferansen i fjor, inviterte hun bergenserne til en gjenvisitt. Den ble av det minnerike slaget, ikke minst fordi deltakerne er ansatt både i kommunen og i private selskaper.

Nye venner

- Turen har vært en grundig og inspirerende gjennomgang av byutviklingen i København de senere år. Nå gleder vi oss til å plukke opp tråden i Bergen by, med enda mer fokus på sosial bærekraft, detaljer, materialitet og fargebruk, og ikke minst, i samarbeid med nye venner i de forskjellige etatene i Bergen kommune, sier Mette Rakner, daglig leder i Tippetue Arkitekter.

Dansk Arkitektur Center brukte særlig tid til å vise frem Nordhavnen, hvor det aller meste av Københavns havneaktiviteter tidligere foregikk. I dag bor 4000 mennesker der, og dette vil mangedobles de nærmeste årene. Svært mange har også sin arbeidsplass her. Parallellene til Dokken, godshavnen i Bergen, er åpenbare. Det handler om bærekraftige bomiljøer, fornuftige utfyllinger, p-anlegg under bakken og – i København – under sjølinjen.

Carlsberg Byen er et annet stort transformasjonsområde. Der det tidligere ble brygget øl, er det nå bygget mer enn 3000 boliger og mange arbeidsplasser.

Det ble også anledning til å besøke Urban Rigger, der skipskontainere på flytende plattformer er omgjort til svært attraktive boliger.

Noen fikk også tid til å besøke State of Green, som forteller historien om Danmarks imponerende vei mot nullutslippssamfunnet. Prosjektet er bygget i samarbeid mellom danske myndigheter og næringslivet.

URBAN RIGGER: På Refshaleøen er skipskontainere på flytende plattformer omgjort til svært attraktive boliger. Ventelistene er lange
NORDHAVNEN: Parkeringshuset er bygget av resirkulerte materialer, og på toppen er det laget en lekeplass.

Stor overføringsverdi

- Flere av disse store byutviklingsprosjektene har en stor overføringsverdi for Bergen. Det er et samspill mellom kommunen og private aktører som skaper sterke synergier, mener Monica Mæland, administrerende direktør i Bergen Næringsråd.

Tordur Bryngeirsson, prosjektleder i FutureBuilt Bergen, deler dette inntrykket:

- Samspillet bidrar til å løfte næringslivet - nasjonalt som internasjonalt. Det gjelder ikke minst i det strategiske arbeidet og i de klare målsetningene som defineres.

Tina Larsen, seniorarkitekt hos Byarkitekten i Bergen, var også begeistret:

- Det er inspirerende å se hvor naturlig integrert arkitektur er i samfunnsbyggingen og byutviklingen i København. Og så er det veldig viktig at Bergen kommune og næringslivet reiser på tur og opplever progressiv byutvikling sammen.

SILO: Mange av bygningene i Nordhavnen er gjenbrukt. To store siloer er omgjort til kontorlokaler, hvor blant annet den tyske ambassaden holder til.
SJØFRONT: På Enghave Brygge er det bygget boliger for bemidlede københavnere. H C Ørstedsverket i bakgrunnen utgjør en fin kontrast.
NÆRT: Nærgjenbruksstasjonen i Nordhavnen betjener det nære nabolaget.
HISTORIE: Den gamle historien trer tydelig frem mellom ny bebyggelse i Nordhavnen.
VANN: I Carlsberg Byen er overvannsutfordringene løst på en frodig måte
HOUSE OF GREEN: Danmarks ferd mot nullutspillssamfunnet er på utstilling midt i hjertet av København.

Våre hovedsamarbeidspartnere