Av: Sverre Simen Hov, leder for møtearenaen og næringspolitisk rådgiver i Bergen Næringsråd. Publisert i Bergensavisen 8. oktober 2023.
Bergensregionen har et universitets- og høyskolemiljø med sterkt fokus på forskning innen helse. Eksempelvis publiserer forskningsmiljøet bare ved Haukeland flere hundre vitenskapelige artikler, og mellom 50 og 100 doktorgrader gjennomføres årlig.
For å skape fremtidens helse- og omsorgstjenester, må vi jobbe på tvers av helse og teknologi, privat og offentlig sektor, tjenester og akademia. Vi må også bli bedre til å ta i bruk data og kunstig intelligens for mer treffsikre løsninger. Hvordan kan vår region få næringsutvikling og eksportmuligheter innen helse?
La meg gi et eksempel. Det 132 år gamle nederlandske selskapet Philips er mest kjent som produsent av lyspærer, TV-er og radioer. De har hatt noen store utfordringer de siste årene knyttet til lederskap og aksjekurs, men er nå et av verdens største helseteknologiselskaper. Selskapets transformasjon har hatt stor betydning for Eindhoven-regionen.
Flere mennesker dør nå av overernæring enn underernæring. Philips sin transformasjon har besvart tre viktige trender:
- Befolkningens aldring. Antall over 60 år vil ha doblet seg innen 2050
- Økningen i kroniske og livsstilsrelaterte sykdommer
- Og en sterk økning i middelklassen blant Asias befolkning.
Med bakgrunn i transformasjonen Philips har gjennomført kan vi trekke tre paralleller til vår region:
- Tradisjon for næringsvirksomhet, forskning og utdanning
Vår region står for 11 prosent av all norsk verdiskaping, har 16 prosent av norske studenter, og er Norges eksportfylke nr. én med 17 prosent av nasjonal fastlandseksport.
Vi har som Nederland selskaper med lange tradisjoner i ulike bransjer. Men minimalt innen helse. Kan noen av de overtales til å jobbe sammen med våre solide forskningsinstitusjoner og satse på verdens største og mest voksende marked?
- Verdensledende teknologi
Bergensregionen har allerede noen av verdens mest fremoverlente digitale miljøer – eksempelvis innen finansteknologi og medieteknologi. Man kan knapt konsumere medieinnhold noe sted i verden uten å være i befatning med løsninger eller teknologi skapt hos Media City Bergen. Vi klarer altså allerede å bli verdensledende i mange bransjer utenom energi og hav.
- Arvesølvet
Armauer Hansens oppdagelse i Bergen i 1873 av leprabasillen inspirerte lepraarbeidet verden over. Han er berømt og hedret – i utlandet. Frithjof Nansen var ikke bare polarhelt. Han var også vår første hjerneforsker og ga mange bidrag til forskningen. Han startet karrieren ved Bergen Museum.
Prinsippene bak PCR-metoden som vi brukte konstant i koronaperioden ble oppdaget av forskere ved Universitetet i Bergens medisinske fakultet på 1960-tallet. Og krybbedødmysteriet ble løst av forskere i Bergen etter en enorm forskningsinnsats verden over.
Har vi klart å utvikle noe særlig av helserelatert næring, arbeidsplasser og eksport slik vi vanligvis klarer når vi forsker frem banebrytende og nye løsninger i andre næringer?
Jeg vil påstå at svaret er et rungende nei. Dessverre.
Kan vi, ved å vise til suksessen fra andre bransjer og andre land, få våre politikere til å se potensialet og nødvendigheten av kommersielle helseaktører side om side og i tett samarbeid med premissgiverne – de offentlige helseaktørene?
Mulighetene er uendelige om vi klarer å kombinere noen av våre sterke og etablerte næringer samt de voksende næringene innen eksempelvis sjømat/havbruk, skipsfart, havvind, mineraler og lettmetaller, batterier, energisystemer og sirkulære modeller – med innovasjon, forskning og næringsutvikling innen helse.
Selv om Philips har hatt noen vanskelige år, har deres betydning for Nederland som nasjon og Eindhoven-regionen spesielt vært uvurderlig. Det skapes arbeidsplasser, eksport og skatteinntekter som igjen bygger velferdsstat og et offentlig helsevesen.
Bergen og Vestland er godt posisjonert for å skape ny næring og arbeidsplasser innen helse. Vi har høy kompetanse og unike muligheter for nullutslippsamfunnet. Vi er klyngebyen med store muligheter for samarbeid på tvers av klyngene. Og vi har mange lovende gründerbedrifter.
La oss bredde oss ut slik Eindhoven og Philips gjorde. Skape næring og store eksportverdier. Ta posisjoner globalt basert på vår eksisterende helseforskning. Få allerede etablerte aktører i andre bransjer til å bre seg ut innen helse. Og ikke minst: La oss få med oss det offentlige og våre politikere til å se mulighetene for Bergen som en fremtidig hub for global helse.