Torsdag 4. april arrangerte Bergen Næringsråd i samarbeid med Nordnes Verksteder og Grønneviken AS frokostmøtet «Aktiv inkludering styrker konkurransekraften». Til stede som innledere var blant annet byrådsleder Christine Meyer, finansbyråd Eivind Nævdal Bolstad og Øyvind Risnes, daglig leder i Grønneviken AS.
I Bergen har vi flere arbeidsmarkedsbedrifter, som blant annet har som formål å sysselsette personer som står utenfor arbeidslivet. Under frokostmøtet ble det delt suksesshistorier fra arbeidsmarkedsbedrifter som Midtun Vekst, Nordnes Verksteder og Grønneviken AS. Arbeidsmarkedsbedriftene ansetter personer i stillingene kalt Varige Tilrettelagte Arbeidsplasser (VTA). Det har vist seg at disse arbeidsplassene fører til verdiskapning for flere bergensbedrifter.
- Jeg anbefaler andre bedrifter å ta kontakt med arbeidsmarkedsbedrifter for å undersøke muligheten for å samarbeide, da dette har vært svært nyttig for oss, sier Ola Johannes Jordal fra Corvus Energy.
Et eksempel på en av mange suksesshistorier er det arbeidet Grønneviken AS gjør for selskapet Corvus Energy, som produserer batterier til maritim sektor. I sitt innlegg under møtet legger Jordal vekt på at Corvus Energy ikke bare skal levere bærekraftige produkter, men at de skal være bærekraftige i alle ledd. Derfor er de veldig stolte over sitt arbeid med arbeidsmarkedsbedrifter.
Et annet eksempel på et vellykket samarbeid, er mellom Fløyen og arbeidsmarkedsbedriften Nordnes Verksteder. I Fløyens butikker selges det produkter som er laget av Nordnes Verksteder.
Daglig leder i Nordnes verksteder, Steinar Sellevoll legger vekt på hvor viktig det er å inkludere i arbeidslivet, og er positiv til fremtiden.
- Bergen kommune har allerede gjort en god jobb i flere år, og nå viser også fylkeskommunen interesse for arbeidsmarkedsbedrifter, noe som er positivt, sier han.
Også Sellevoll oppfordrer andre bedrifter til å benytte seg av arbeidsmarkedsbedrifter.
- Er du en bedrift som tror du kan få bruk for arbeidskraften vår, ta kontakt, sier Sellevoll.
Selv om det finnes gode eksempler på verdiskapende arbeidsmarkedsbedrifter, er det fortsatt et stort antall personer som står utenfor arbeidslivet. På frokostmøtet ble det trukket frem at vi har for få Varige Tilrettelagte Arbeidsplasser, som er en grunn til at mange står utenfor arbeidslivet.
I Meyers innlegg nevnte hun at «medisinen for utenforskap er aktiv inkludering», og la vekt på at personer som er uføretrygdet er mangfoldige og har ulike behov for tilrettelegging for å komme inn i arbeidslivet. Derfor er det viktig at arbeidsplassene gjør nettopp dette; å tilrettelegge for at ulike typer personer skal kunne ta del i arbeidslivet.
Flere ganger gjennom frokostmøtet nevnes det at det er samfunnsøkonomisk lønnsomt å inkludere arbeidsløse inn i arbeidslivet. Også finansbyråden nevnte i sitt innlegg at vi ikke har råd til å la folk stå utenfor arbeidslivet. Han forklarte hvordan kommunen stiller krav til næringslivet når det gjelder å benytte inkluderende tiltak når det skal konkurreres om nye oppdrag og gjennomføres anbudsprosesser.
I etterkant av møtet, kunne man bli bedre kjent med flere av arbeidsmarkedsbedriftene som holder til i Bergen. På stand for Nordnes Verksteder sto Christine Bruland og Lars Heggedal, som kunne fortelle om hvordan deres arbeidsplass jobber.
Aktiv inkludering i arbeidslivet virkes ut som et tema som mange er opptatt av, da det var stort oppmøte og full sal under frokostmøtet. Vi håper flere bedrifter gjør som det ble oppfordret til under møtet:
Ta kontakt med, og samarbeid med arbeidsmarkedsbedriftene.