- I går stemte jeg ikke på de "kronisk norske" navnene.

23.08.2019

Av Iver Neptali Belle-Ramos, næringspolitisk rådgiver i Bergen Næringsråd og prosjektleder for Bergen Opportunity

I går forhåndsstemte jeg.

Jeg ga blant annet enkeltstemmer til Lubna Jaffery, Vasan Singaravel, Francine Mbanza Jensen og Camilla Ahamath. To av de overnevnte er deltagere i Bergen Opportunity som skal få frem flere ledertalenter med innvandrerbakgrunn på Vestlandet.

Enten det er lokalvalg eller rekruttering til ledergruppen er oddsen syltynn for at innvandrere kommer i posisjon. En kartlegging gjennomført av PA Consulting Group viser at kun 3 av Norges 50 største selskaper har ledere med flerkulturell bakgrunn i konsernledelsen. Arbeidet med å få kvinner i ledelse går tregt, men arbeidet med å få innvandrere i ledende posisjoner går tregere. Dermed går vi glipp av mange ledertalenter.


Bergen Opportunity

Tendensen blant de store norske selskapene er også tydelig her i Bergen. I politikken. I næringslivet. I det offentlige. I frivilligheten. Og i akademia. Det er bakgrunnen for at Bergen Næringsråd sammen med Bergen kommune, Hordaland fylkeskommune, NAV Vestland og Integrerings- og mangfoldsdirektoratet tok initiativ til Bergen Opportunity i våres.
Vi mottok overveldende respons da programmet ble offentliggjort. På to uker kom det inn 250 søknader og nominasjoner fra innvandrertalenter i regionen. Like gledelig var det at erfarne ledere på tvers av bransjer lot seg engasjere og har tatt på seg rollen med å være mentor det kommende året.

Politikkens makt

Innenfor politikken har vi etter hvert fått mange kvinnelige ledere i sentrale posisjoner. Symboleffekten er betydelig for rekruttering av kvinner i næringsliv og det offentlige.
I går stemte jeg ikke på de «kronisk norske» navnene fordi Bergen trenger flere dyktige politikere med flerkulturell kompetanse, og desto viktigere fordi symboleffekten av å få frem flere med innvandrerbakgrunn vil være betydelig.

Det trengs om innvandrerandelen i konsernledelsen av store norske selskaper skal bli mer en 1%.

 

Debattinnlegget ble publisert på BT.no 20. august 2019 

 

Fakta Bergen Opportunity:
Bergen Opportunity opprettet i 2019
Utviklingsprogram for innvandrertalenter på tvers av bransjer
20 deltagere og 20 mentorer
Mentor- og utviklingsprogram bestående av 8 samlinger i 2019/2020