Illustrasjon av Øyvind Tumyr
Illustrasjon av Øyvind Tumyr

JonneGooglemann

19.01.2022

Skråblikk er et litt uhøytidelig sideblikk på aktuelle og uaktuelle saker av varierende viktighet. Leses best med saltklype tilgjengelig og humor innabords.


Jonnemann har bestemt seg for å bli orakel. Her er hans svar på de mest søkte spørsmålene i 2021 (i følge google og andre kilder).

Hva er sperregrensen?
Dette er en grense for politikk. I valg er det grensen du må over for å få utjevningsmandat, som er en ordning ingen forstår. I Senterpartiet er det linjen ulven ikke må krysse før den skytes, også kjent som riksgrensen. I Bergen er det en usynlig men tenkt linje mellom torget og Fløybanen som bybanen aldri vil få krysse.

Hva er RS virus?
Tidligere plagsomt virus, nå fullstendig utkonkurrert av Korona. Før: Jeg må sykemelde meg, jeg har fått RS-virus. Nå: Ingen fare, jeg er negativ, det var bare RS.

Hva er parlamentarisme?
Noe Johan Sverdrup fant på da han ikke likte grunnloven, nå grunnlovsfestet. Allerede i 1884 mente Stortinget de stod over loven. I Bergen er der egne regler som ikke gjelder.

Hva er Taliban?
Forstavelse i facebookdiskusjoner og i kommentarfelt som indikerer at en person har sagt noe som er fornuftig og veloverveid og derfor legges for hat av trollerne; jfr Taliban-Nakstad, Taliban-FHI, Taliban-Vindmøller etc.

Hva er substantiv?
Det er gramatikk, og gramatikk er såååååååå lættis.

Hva er demokrati?
Helt gresk for meg. Men veldig viktig.

Hva er Stortinget?
Godt spørsmål. Se forrige spørsmål.


Jonnemann har også sett på de mest søkte Bergensspørsmålene i 2021

Hva er bybanen?
Noe som går og går og aldri kommer til Åsane.

Hva er utbrytere?
Må ikke forveksles med isbrytere, fordi de har motsatt virkning på klimaet og kan føre til isfronter. Men, på samme måte som isbrytere fører de ofte til gjennombrudd.

Hva er ferge med buss for bane?
I Oslo har de en ordning med buss for tog fordi de der har både buss, trikk, t-bane og tog som ikke går. I Bergen har noen foreslått en helt ny ordning; ferge med buss for bane. En bystyrerepresentant foreslo å kjøre busser på ferge fra torget til Åsane. Det går heller ikke.
Siste: forslag om amfibiebusser er varslet.

Hva er kabinettspørsmål?
En politisk svingdør.

#HvorforBergen (Spørsmålet går nå sin gang på LinkedIn og andre sosiale medier etter et innlegg fra Marcus Garberg)

Ja, hvorfor ikke?

 

Jon E. Mann