Marit Warncke (Bergen Næringsråd) og Aslak Sverdrup (Akvariet) på scenen under lanseringen av verdenshavsenterets navn.
Marit Warncke (Bergen Næringsråd) og Aslak Sverdrup (Akvariet) på scenen under lanseringen av verdenshavsenterets navn.

Verdenshavsenteret har fått navn!

08.06.2022

På selveste verdens havdag lanserte Akvariet i Bergen sitt nye navn på det nye verdenshavsenteret som skal bygges på Dokken. Verdenshavsenteret «O» skal styrke Bergen som havhovedstad og Norge som havnasjon, og skal bidra til å endre vårt forhold til havet slik at vi tar bedre vare på det, uttalte administrerende direktør i Akvariet Aslak Sverdrup under lanseringen.

Det har i lang tid vært knyttet spenning til hva det nye navnet på Akvariet vil være når det en dag flytter ned på Dokken. - Som en av verdens ledende havbyer, og som havhovedstaden i Norge, er Akvariet en viktig aktør. Det skal tilby forskning, opplevelser, kunnskapsformidling, innovasjon og ekspedisjoner – både fysiske og virtuelle, sier Sverdrup.

Navnet «O» har blitt til gjennom en lengre prosess hvor det har kommet inn 3500 bidrag i en nasjonal navnekonkurranse. - Navnet vil overraske, men har en viktig symbolsk mening. O for oksygen, opphav, opplevelsene, oppdagelsene, opprinnelsen, optimismen og oss, uttaler Sverdrup.

- Dette er en merkedag for havhovedstaden Bergen og for havnasjonen Norge. Da Akvariet i Bergen ble bygget for 62 år siden ble det bygget i et stort spleiselag mellom offentlige og private midler. Den gangen var Akvariet Nord-Europas største og mest moderne akvarium, noe generasjoner har hatt stor glede av siden. Nå er tiden inne for å satse nytt i et verdensledende formidlingssenter i havbyen Bergen. Havnæringene står for nesten 70% av Norges eksportinntekter, og vi er helt i verdenstoppen innen fiskeri, skipsfart, leverandørindustri, energi og havforskning. Som havhovedstad har vi også et særskilt ansvar for å ta vare på havet. O blir derfor et viktig bidrag for å spre kunnskap om nye løsninger for en bærekraftig forvaltning og høsting av havet, uttaler Marit Warncke, administrerende direktør i Bergen Næringsråd.

- Måtte det nye verdenshavsenteret vekke nysgjerrighet, gi læringsglede og kjærlighet til havet for kommende generasjoner. Det er deres kunnskap og engasjement som skal ta regionen vår inn i fremtiden. Gratulerer med navnedagen, hilste hun under lanseringen. 

Les mer om Verdenshavsenteret O her