Tizir Titanium & Iron i Tyssedal.
Tizir Titanium & Iron i Tyssedal.

Enova gir millioner til hydrogenprosjekt i Hardanger

17.12.2021

Statlige Enova tildeler 261 millioner til Tizir i Tyssedal til å utvikle teknologi for bruk av hydrogen i stedet for kull.

Tizir Titanium & Iron skal bruke grønt hydrogen til forreduksjon av ilmenitt ved smelteverket i Tyssedal. Etter planen skal de tilsluttes EU-samarbeidet IPCEI for hydrogen.

Tizir mottok Hordalands internasjonaliseringspris Villsauen i 2019 og juryen vektla at selskapet går i front i utvikling av ny teknologi i produksjonen der de skal fremstille grønt hydrogen som vil erstatte forbrenningen av 100.000 tonn kull. - Dette er et teknologiutviklingsprosjekt som vil, om det lykkes, sette en ny standard for industrien, sa juryen den gangen.

Vestlandet har noen av landets sterkeste miljøer for utvikling og bruk av hydrogen. Bergen Næringsråd er fornøyd med at Enova har fått et større finansieringsmandat til private hydrogenprosjekter og ønsker Tizir lykke til med sin satsning.

Adm. direktør Per Øyvind Sævartveit i Tizir tok imot Villsau-prisen fra adm. direktør i Bergen Næringsråd Marit Warncke og daværende statsråd Monica Mæland under næringsrådets årskonferanse i 2019.