Jubelen for sandviksjentene ville ingen ende ta. Foto: Eivind Senneset
Jubelen for sandviksjentene ville ingen ende ta. Foto: Eivind Senneset

Full jubel for Cecilie og Ingrid

18.11.2021

Jubelen sto i taket da gulljentene fra Sandviken inntok scenen på Årsmiddagen til Bergen Næringsråd fredag kveld. Mange har opp gjennom årene blitt hipset av Bergen Næringsråd, men denne hipsingen vil bli husket lenge.

Sandviken vant et suverent seriemesterskap i årets toppserie og gikk ubeseiret gjennom hele sesongen. Spillerne Ingrid Østervold Stenevik og Cecilie Redisch Kvamme var stolte og glade da alle i salen reiste seg i en formidabel hipsing av Norges desidert beste kvinnelag.

Svært populært var det også at vaksinesjef Hossein Therani ble hipset for sin innsats gjennom koronapandemien. Han delte hederen med alle ansatte og frivillige i det bergenske smittevernapparatet.

En av nestorene i det bergens næringsliv, Øystein Meland, ble til de grader fortjent hipset. Han har ledet Bergens Rederiforening gjennom 40 år og har stått svært sentralt i utviklingen av det verdensledende shippingmiljøet i Bergen.

I tillegg til å hipse noen som fortjener ekstra ros og anerkjennelse, deler fondet Understøttelseskassen ut økonomiske midler til ulike formål. Tildelingen fordelte seg på 100' til Unge forskere Sotra, 170' til medseilere, 175' til KIL Fond Bergen og 100' til privatpersoner. 

Her kan du lese begrunnelsene for at nettopp disse tre ble hipset på Årsmiddagen: 

Øystein Meland

Den første vi ønsker å hipse i dag er en som har betydd svært mye for Bergen, for en av våre viktigste næringer, og for internasjonale satsinger som næringslivet i Bergen står bak.
Den første Årsmiddagen i Bergen Næringsråd ble avholdt i 1845. Fullt så lenge har han ikke sittet i sin ledende posisjon, men 40 sammenhengende år i fellesskapets tjeneste er imponerende.

Bergen er shippingbyen i Norge, og vår mann har vært drivkraften. Han var hovedpersonen – i Norge - bak etableringen av NIS – Norsk Internasjonalt skipsregister – i 1987, som selvsagt fikk sitt hovedkontor i Bergen.
Etableringen ble en braksuksess. Av 700 skip som i dag seiler med NIS-flagg, er halvparten registrert i Bergen.
Han var også svært sentral da Maritime Bergen ble etablert. Der samlet han fem ulike bedrifter og organisasjoner fra det private og offentlige i et forum som ikke bare ivaretar rederiene, men også jobber for hele den maritime verdikjeden.

Det er ikke få som, sammen med oss i Bergen Næringsråd, kan takke for å ha hatt ham som inspirasjonskilde, mentor og samarbeidspartner.
Og ikke minst: I alle disse årene har vi sammen med ham og hans organisasjon eid og forvaltet praktbygget Handelens og Sjøfartens Hus.

Øystein Meland mottar velfortjent heder og ære etter 40 år i næringslivets tjeneste.


Hossein Therani

Over 220 000 innbyggere har vært innom Bergens vaksinestasjoner siden nyttår. Hundrevis av sykepleiere, frivillige, leger og ansatte i Bergen kommune har stått morgen og kveld for at vi i dag kan leve i et tilnærmet normalt samfunn. Ser vi ut i verden, er ikke det noe å ta for gitt.

Helt i front har det stått en vennlig og humørfylt mann. Han har vært på vakt døgnet rundt. Ikke bare har han fått vaksinestasjonene i Bergen til å fungere. Han har også vært en ivrig pådriver for å få våre innbyggere vaksinert. Når det var restdoser ledig, gikk han ut i Bergens gater for å hanke folk inn til vaksinering.

Med denne hipsingen ønsker vi å takke alt helsepersonell og frivillige som har stått i førstelinje under hele pandemien. I kveld lar vi én mann stå som representant for dem alle. Han har med sin ståpåvilje og gode bergenske humør og lynne bidratt til tryggheten og tilliten til vaksine.


Sandviken-jentene

Vi er et av de mest likestilte samfunn i verden, og det er vi stolt av. Men av og til blir vi minnet om at der fortsatt er et stykke til mål.
Den kanskje største oppmerksomheten som ble toppserien i fotball til del denne sesongen, var ikke sportslige prestasjoner, men at serielederens bilder ble fjernet fra egen garderobe. Det satte søkelyset på den veien vi har igjen å gå.
Men det er ikke derfor vi vil hipse dere i dag, kjære Sandviken.

Det er på grunn av det som burde fått oppmerksomheten; den råeste, tøffeste, mest knusende overlegne sesongen prestert av noe fotballag i Norge denne sesongen. Sølv i cupen. Ubeseiret og gull i toppserien, kronet med 8-0 seier i siste kamp. Ingen over. Ingen ved siden.

Som sandviksjente ønsker jeg dere lykke til i Brann – med de viktigste ordene fra Sandvikssangen: «Du kan ta meg ut av Sandviken, men aldri Sandviken ut av meg!»