Adm. direktør Geir Bjørkeli mottar prisen av Fylkesordfører Jon Askeland. Til høyre Mette Hanestad i Corvus og Marit Warncke fra Bergen Næringsråd. Foto: Eivind Senneset
Adm. direktør Geir Bjørkeli mottar prisen av Fylkesordfører Jon Askeland. Til høyre Mette Hanestad i Corvus og Marit Warncke fra Bergen Næringsråd. Foto: Eivind Senneset

Corvus Energy er årets Villsau

18.11.2021

På bare litt over ti år har Corvus Energy satt betydelige spor etter seg med verdensledende nullutslippsteknologi, og bidratt til å nå en rekke milepæler i det grønne skiftet til havs. 

Den internasjonale prisen Villsauen ble i år delt ut for 19. gang. Prisen deles ut i samarbeid mellom Vestland fylkeskommune og Bergen Næringsråd.

Villsauen er valgt som symbol fordi den er sterk, utholdende og nøysom. Juryen har i år, som tidligere, lagt vekt på at vinneren har nettopp disse egenskapene.
Det kreves av vinneren av Villsauen at virksomheten er innovativ og må ha etablert seg i utenlandske markeder på permanent basis. Vinneren må kunne vise til positiv utvikling og lønnsomhet, der en stor del av omsetningen skriver seg fra internasjonale markeder.

Juryens begrunnelse:
Vinner av prisen i 2021, Corvus Energy, tilfredsstiller samtlige kriterier.

På bare litt over ti år har årets vinner satt betydelig spor etter seg med verdensledende nullutslippsteknologi. Selskapet ble stiftet i Vancouver, Canada etter et møte mellom en batteriekspert og en skipsingeniør. De tenkte at batterier i skip må være en like god idé som batterier i biler. Fra en privat garasje startet pionerarbeidet som senere skulle nå ut til hele verden.

På disse årene har virksomheten blant annet bidratt til følgende milepæler i det grønne skiftet til havs:

- Verdens første hybride forsyningsskip
- Verdens første helelektriske bilferje til ferjestrekket Lavik-Oppedal i Vestland. Skipet ble kåret «Ship of the year»
- Verdens første hybride fiskefartøy
- Verdens første hybride hurtigbåt

Juryen tror vi bare har sett begynnelsen.

Hovedkontoret flyttet fra Vancouver til Bergen i 2019, og det ble besluttet å investere i en fullrobotisert fabrikk i Bergen.

Virksomheten har siden hatt en eventyrlig vekst. Omsetningen har gått fra 53 millioner i 2018 til en halv milliard i 2020, og har i dag om lag 80 ansatte. Det er etablert kontorer i Singapore, Danmark, USA og Canada, og det foreligger planer om å utvide til Japan, Kina og flere steder i Europa og USA.

Med børsnotering i sikte og samarbeidsavtale med Toyota om brenselceller for Hydrogen, ser juryen ingen begrensinger for årets «villsau». Juryen vil dessuten berømme virksomheten for å være en tydelig stemme i den offentlige debatten.


Juryen har bestått av: 
Jon Askeland, Fylkesordfører i Vestland fylkeskommune
Martin Sylvester-Davik, KPMG og leder Ressursgruppe Internasjonal
Marit Warncke, Bergen Næringsråd
Tor Øyvind Aa, Brødrene Aa


Tidligere vinnere av Villsauen er:

2020: Brødrene Aa
2019: Tizir aluminimum & iron
2018: Dirtybit
2017: Servogear
2016: Vimond Media Solutions
2015: ItsLearning
2014: StormGeo
2013: ClampOn
2012: Solberg Scandinavian
2011: Fjord Tours
2010: Janus
2009: Aanderaa Instruments
2008: Wema Systems
2007: TTS Marine
2006: Lerøy Seafood Group
2005: Vizrt
2004: Framo Engineering
2003: Mecmar