Jens Ulltveit-Moe ombord på Statsraad Lehmkuhl under Arendalsuka 2021.
Jens Ulltveit-Moe ombord på Statsraad Lehmkuhl under Arendalsuka 2021.

- Nå er det alvor

26.10.2021

Styreleder, investor og MDG’er Jens Ulltveit-Moe har satset, og tapt, flere milliarder av kroner på grønne investeringer. Men han gir blanke i at han ikke lenger er på listen over landets rikeste. Han er vesentlig mer bekymret for klimaet.

Jens Ulltveit-Moe er blitt 78 år. Han har alltid tatt risiko og lever godt med det. I et intervju med Aftenposten forklarer han sin lidenskap slik: – Hvis du tar risiko, må du jo tåle det. Risiko pirrer så deilig i magen!

På Årskonferansen 19. november vil du møte den markante bedriftslederen. Meld deg på her!

Ferden mot å bli en av Norges rikeste startet for 35 år siden. Bergen Bank gav i 1985 Ulltveit-Moe muligheten til å ta over det konkurstruede Haugesund-rederiet Knutsen OAS for 100.000 kroner. En gullkantet kontrakt med Statoil og et svært godt timet byggeprogram i Spania var det som skulle til for å gjøre minus til pluss. Umoe-gruppen har også rettigheter til Peppes Pizza, Burger King, Starbucks og TGI Fridays i Norge.

Nedtur i grønne investeringer
I 2008 solgte Ulltveit-Moe seg ut av Knutsen OAS Shipping, kun flåten av gasskip ble beholdt. Gevinsten skulle brukes til å redde klimaet og tjene penger på det samtidig.
Olje og kull var blitt så dyrt at solceller ville bli konkurransedyktige innen tre til fem år, mente Ulltveit-Moe. Han hadde allerede spyttet inn en halv milliard kroner i selskapet Biofuel Energy, som produserte biodrivstoff fra en plantasje sukkerroer på størrelse med Nordmarka, i Brasil. Totalt fem milliarder skulle Ulltveit-Moe satse. Etter hvert ble han største aksjonær i REC.

I dag er det så godt som ingenting igjen av de grønne milliardene.
Ulltveit-Moe er helt ute av REC, og investeringen i Brasil er skrevet ned til null i morselskapet Umoe. De akkumulerte tapene siste ti år er på ca. 3,4 milliarder kroner.

Fra Høyre til MDG
Etter 40 år som medlem av Høyre, overrasket han mange ved å melde seg inn i Miljøpartiet de Grønne (MDG) før årets stortingsvalg. Investoren stod på 25. plass på stortingslisten til Akershus MDG.

- Jeg meldte meg inn i MDG fordi Arbeiderpartiet og Høyre gikk sammen om en oljedeal, som jeg syntes var veldig gal, sa han, og utdypet det ytterligere i et intervju med Nettavisen under Arendalsuken:
- Jeg synes det var riktig å omstille norsk økonomi i den grønne retningen, spesielt i leverandørindustrien. Men å gi 100-millarderspakker til oljeselskapene for at de først skulle bygge ut, og så skifte til det grønne, det syntes jeg var helt merkelig.

Klimakrisen kan ikke ignoreres
For nå er det alvor, understreker Ulltveit-Moe. - Klimakrisen er veldig alvorlig, og jeg tror ikke det har gått opp for folk hvor alvorlig den er. Vi kommer innen 90 år til å ha en tre graders økning, og det kommer til å gi en voldsom endring, sier Ulltveit-Moe.

Han mener den store endringen for Norge, vil kunne bli en stor flyktningstrøm, i tillegg til økt havnivå og mer ekstremvær i årene som kommer. 
- I tillegg kommer det at vi skal følge EU, med en reduksjon i utslippene på 50 prosent om ni år. Det er beintøft, sier han advarende.