ENGASJERTE: Kjersti Sollund Hegsbro (Klimaetaten i Bergen kommune) og Eivin Sellevold (Dirtybit) er begge i gang med sine traineeår.
ENGASJERTE: Kjersti Sollund Hegsbro (Klimaetaten i Bergen kommune) og Eivin Sellevold (Dirtybit) er begge i gang med sine traineeår.

Ung kompetanse er fremtiden

07.09.2021

Kjersti Sollund Hegsbro (27) trainee i Klimaetaten i Bergen kommune. Eivin Sellevold (28) er trainee spillutvikler i Dirtybit. Allerede på første Traniee Vest-samling fant de sammenfallende interesser og diskuterte mulige løsninger på våre bærekraftsutfordringer.

Det ligger et visst fremtidshåp i luften når 26 unge knallflinke mennesker med høyere utdanning innen ulike fagfelt samles. Bergen Næringsråds femte Trainee Vest-kull er nå i gang, og det var en spent gjeng som møttes første gang.

Trainee Bærekraft i vinden
I årets kull er det ikke mindre enn fem stillinger knyttet til bærekraft i ulike bedrifter.
Som trainee i Klimaetaten i Bergen kommune skal Kjersti Sollund Hegsbro jobbe spesielt med sirkulær økonomi. – I min jobb blir en av oppgavene å finne ut hvordan kommunen kan sikre omstilling internt og gå foran som et godt eksempel og vise at det er mulig å omstille seg, forteller hun.

Jenta, som opprinnelig er fra Tromsø, har en bachelor i statsvitenskap og geografi, og skrev masteren sin i samfunnsgeografi i samarbeid med forskningssenteret CET på UiB. – Det var fagmiljøet på Universitetet som blåste liv i mitt klimaengasjement.
- Men nå har jeg vært i den akademiske boblen i mange år, så det skal bli kjekt å bli bedre kjent med denne gjengen, byens næringsliv og hva vi kan få til sammen. Jeg gleder meg veldig, og har fått drømmejobben, sier Kjersti.

Dirtybits første trainee
En som også gleder seg til å ta fatt på sitt traineeår er Eivin Sellevold fra Stanghelle. Med master i energibruk i bygninger fra NTNU, og utdannet dataingeniør fra HVL, skal han nå inn i drømmejobben som spillutvikler i Dirtybit. – Jeg har alltid gamet og laget litt spill på hobbybasis. Så jeg er veldig veldig glad for at jeg har havnet i Dirtybit, og skal bli en del av spillutviklerteamet der.
- Jeg gleder meg også til å bli bedre kjent med denne trainee-gjengen. Merket med en gang jeg kom inn i rommet at her var det god energi. Alle var åpne og hadde lyst til å prate og diskutere, forteller Eivin.

Fra ord til handling 
– Nettverk er kanskje ekstra viktig i klimasaken og for å få til klimaomstilling, for det er fortsatt mye snakk og lite handling, mener Kjersti. Ofte blir traineene i Trainee Vest hverandres første viktige jobbrelaterte nettverk, og mulighetene til å treffes og diskutere blir mange gjennom året.

På deres første samling ble kanskje snakk allerede til handling. På programmet for Trainee Vest-gjengen står en tur til Brussel. – Vi har allerede diskutert muligheten for å ta toget gjennom Europa, og gjøre en positiv greie ut av det, sier en engasjert Kjersti. - Alt man gjør har en betydning, det må vi huske på.
Kjersti og Eivin delte tilfeldigvis samme bord under samlingen, og diskuterte også andre løsninger.
- Bergen kommunes klimaetat har utfordringer med å finne ut hvordan de skal engasjere de unge. Kanskje kan vi lage et spill som hjelper de til å forstå hvordan de skal gjøre de «riktige tingene»? funderer Eivin.

Programmet tiltrekker seg de beste
Dette er det femte kullet som får følge Bergen Næringsråds traineer-program. - For meg som har fulgt traineene i fem år er det morsomt å se at sammensetningen av traineer gjenspeiler trendene i næringslivet. Med hele fem bærekraftstraineer er det tydelig at dette er viktige satsningsområder i regionens bedrifter, sier Stine Fjeldstad, prosjektleder for Trainee Vest i Bergen Næringsråd.

- Vi ser at vi har lykkes i å tiltrekke oss en så spesialisert kompetanse, og det viser at Trainee Vest-programmet er attraktivt å søke på. Vi oppfordrer naturligvis alle bedrifter som har lyst til å ta del i dette programmet om å ta kontakt. Rekrutteringen for 2022/2023 er allerede i gang, poengterer Stine. 


Trainee Vest-gjengen 2021/2022d
Traineebedrifter 2021/2022: