F.v. Joar Nicolaysen, Raymond Mikkelsen og Ingolf Dahm er ivrige etter å få åpnet Kulturhuset i Bergen.
F.v. Joar Nicolaysen, Raymond Mikkelsen og Ingolf Dahm er ivrige etter å få åpnet Kulturhuset i Bergen.

Nytt kulturhus i sentrum

11.06.2021

Drømmen om et allsidig, fleksibelt kulturhus i sentrum ble til da forretningspartnerne Yngvill Nydal og Ingolf Dahm kjøpte det gamle boktrykkeriet i Vaskerelven. Nå får Bergen en helt ny arena for musikk, kultur, kunst, matopplevelser og gallerivirksomhet midt i sentrum. Og det åpner allerede nå i sommer!

Nydal/Dahm gikk i en tidlig fase i dialog med Morten Usterud som var initiativtaker til Kulturhuset i Oslo. Målet var å lage en ekvivalent til dette i Bergen. Nylig ansatte de daglig leder Joar Nicolaysen, som har bakgrunn fra kulturbransjen og kjøkkensjef- og baransvarlig Raymond Mikkelsen som har bakgrunn fra De Bergenske.

Alt i ett kulturhus
En til En arkitekter, som har utviklet bygningsmassen, får sine kontorer i byggets 4. og 5. etasje. Kulturhuset er utviklet slik at det nå blir tre scener, tre barer, to kjøkken med matservering og en «grønn» meny. Dette er fordelt på fire etasjer, og byggets tredje etasje har utsikt til Torgallmenningen.

- Det er som skapt for livemusikk, konferanser, workshops, arkitektur, design og kunst. Kulturhuset vil være en bred og åpen arena for sine gjester og samarbeidspartnere, forteller Nicolaysen.

- Kulturhuset i Bergen er hundre prosent privat finansiert, og vi mener at kultur og næring henger svært tett sammen. Dette er noe vi ønsker å vise i praksis, og vi ønsker å være med å utvikle Bergen til fortsatt å være en spennende, internasjonal kultur- og næringsby i mange år fremover, forteller initiativtaker Ingolf Dahm.

Ansettelser og samarbeid
Vi kommer til å trenge folk som passer godt på gjestene, dette er viktig for oss, sier Dahm. De ansetter i disse dager kulturarbeidere til huset.

- Vi har allerede bekreftet at Vill Vill Vest vil ha både konferansen og store deler av live-programmet sitt hos oss. Bergen Live har booket inn en del artister. Vi er i dialog med alt fra hip hop, rock, klassisk og jazz. Bit 20 vil ha Oktoberdans program hos oss, BIFF vil ha ulike foredrag m.m. samt delegatlounge. I tillegg er Festspillene med oss neste år.

Konferansemulighet
- Vi vil ha fire seminar/konferanserom med plass til henholdsvis 15-25 personer, som kan leies for en dag, eller på timebasis. Her kan man få lunsj, jobbe faglig og oppleve konsert etterpå. Eller man kan bestille en lett yoga midt på dagen. Vi vil ha plass til konferanser på opp til 300 sittende, med og uten lunsj og middag, forklarer Nicolaysen

- Det er også et nydelig rom i tredje etasje der man kan lage middag til alt fra 10 til 40 personer, mulighetene er mange. Totalkapasitet er på 1150 personer for hele huset, sier Nicolaysen.

Spill, standup og visuell kunst
- I 2022 skal vi lage Spillkulturfestivalen i samarbeid med Maria Eriksen og Spillhuset som kommer i Veiten. Da blir fokus på spill, musikk og det disse bransjene har til felles, opplyser Nicolaysen.
Vi kommer til å ha kunstutstillinger som berører bildekunst, installasjoner og skulptur. Vi har allerede dialog med flere kunstmiljøer, avslutter han.

Kulturhuset blir driftet privat og kommersielt, og navnet blir selvforklarende: «Kulturhuset i Bergen».

Her kommer det takterasse med uteservering og utsikt til Torgalmenningen. - Vi ser for oss at vi også kan rydde plass og arrangere Yoga her på dagtid, forteller en ivrig Nicolaysen.