Barkad Ali (til høyre) er grunder og medeier i Orange Storbutikk. Her sammen med Roudin Othman som også er medeier.
Barkad Ali (til høyre) er grunder og medeier i Orange Storbutikk. Her sammen med Roudin Othman som også er medeier.

Karrieremuligheten var å starte egen bedrift

25.05.2021

Etter mange års erfaring som butikkmedarbeider så han at muligheten for karriereutvikling lå i å starte noe eget. Nå driver mentee i Bergen Opportunity Barkad Ali, sammen med to partnere, Orange Storbutikk.

Barkad har jobbet med salg av matvarer nesten hele livet. I Somalia begynte han i en alder av åtte år å hjelpe til med dagligdriften av farens kiosk. I Norge har han hatt mange jobber, der de fleste har vært tilknyttet salg av mat. Det skulle allikevel gå noen år før han begynte å tenke på å starte noe eget.

- Det hele begynte med at jeg etter mange år som medarbeider kom til et punkt der jeg ønsket mer ansvar. Jeg hadde rett og slett vokst fra det å jobbe på gulvet. Da jeg skjønte at det ikke var muligheter for å stige i gradene på jobb, bestemte jeg meg for å bli min egen sjef. Jeg gikk en stund og tenkte frem og tilbake på det før jeg bestemte meg for å gjør det, forteller Barkad.

Å lære norsk var viktig
Barkad Ali kom til Norge i januar 2010. Allerede en uke etter han kom til landet registrerte han seg på språkkurs. Seks måneder senere hadde han begynt i sin første jobb.
- Min kone gikk på universitetet og hun var bestemt på at jeg måtte lære språket med en gang. Et halvår senere kunne jeg gå på butikken på egenhånd og gjøre meg forstått. Det var da jeg fikk min første jobb i Norge. Jeg har gjennom årene hatt ulike verv og jobbet ulike steder, men jeg har jobbet mest på dagligvarebutikker og kiosker.

Selv om det tok noen år før han satset på sin drøm, er Barkad storfornøyd med valget han har tatt og ser fram til gode år som butikkeier.
- Reisen så langt har vært veldig fin, det beste er jo den gleden du får når du ser at ting går fremover. Det er fantastisk å ha en egen bedrift, og det beste er jo å begynne med det man allerede kan. Det er mange positive tilbakemeldinger og mange som syns at dette er tøft. Det gir meg energi!
Med seg på reisen har Barkad blant andre hatt med seg Samiya Mire, som også er tidligere Bergen Opportunity deltaker. Samiya er økonomi og HR ansvarlig i Orange.

Samiya Mire, Bergen Opportunity deltaker 2019-2020Samiya Mire, Bergen Opportunity deltaker 2019-2020

Ressurssterke innvandrere
Barkad er en av 22 menteer i årets Bergen Opportunity kull. I programmet har han Cecilie Wilson Ramstad som er daglig leder i Sunshine Bergen AS som mentor.
- Å treffe Barkad og å bli kjent med hans planer og ambisjoner har vært veldig spennende. Vi diskuterte mye under treffene våre, fra de store linjene til små detaljer. Han er fremoverlent, sulten på kunnskap og målrettet, så han vet hva han vil diskutere. Det gjør det enkelt og givende å være hans mentor, forteller Cecilie.

- Jeg er takknemlig for Cecilie som har støttet meg i denne prosessen. Den mentorkoblingen og det å være med i programmet er en av tingene som har gitt meg mer energi for å sette i gang dette her. Jeg håper mange ser meg som et godt eksempel og tenker at de også kan få til ting. Jeg vil at folk skal se at Bergen Opportunity er noe viktig og at programmet gir folk en mulighet til å komme seg videre i karrieren sin. En av tingene programmet er opptatt av er jo å fremme gode rollemodeller, så når jeg lykkes med dette tenker jeg at da har også Bergen Opportunity fått drømmen sin oppfylt.