God dialog og bransjestandard hindret byggestans

10.02.2021

9. februar vedtok byrådet i Bergen de strengeste tiltakene noensinne for byggebransjen i Norge. Etter at et utbrudd av det muterte Sør-Afrikanske Covid-19 viruset kunne spores tilbake til to byggeplasser på Fantoft og Kronstad var det fare for full stans i byggebransjen. Etter nær to dager med usikkerhet ble det klart at arbeidet likevel kan fortsette.

Vi er lettet over at Bergen kommune bestemte seg for å holde byens byggeplasser åpne. Bransjen har blitt pålagt krevende restriksjoner, men konsekvensene av en nedstenging hadde vært så mye verre sier Marit Warncke, administrerende direktør i Bergen Næringsråd.

– Det er mange store byggeprosjekter i gang med tusenvis av ansatte. Å tømme byggeplassene for arbeidere kunne potensielt økt smittefare, folk vil jo søke arbeid i andre markeder eller eventuelt reise hjem. I tillegg ville det fått enorme økonomiske konsekvenser både for enkeltbedrifter og for samfunnet.

Se Bergen Næringsråds sending om vår nedstengte by onsdag kl 20.00

Det var intens møtevirksomhet mellom byrådet, næringsrådet og bransjeorganisasjonene 8. og 9. februar, for å finne trygge og gode løsninger. Godt samarbeid og dialog førte til et resultat som ivaretar smittevern, men som også opprettholder en viss fremdrift i prosjektene.

- Jeg er imponert over hvordan alle parter fant løsninger i fellesskap, sier Inge Bauge som er daglig leder i Byggmesterforbundet i Bergen.
Byggenæringens landsforbund har utarbeidet en veileder for å ivareta smittervernet på byggeplassene.
- Denne veilederen presenterte vi for byrådet, og det er den som legger grunnlaget for den nye forskriften, forteller Bauge.

- Det hagler inn med spørsmål fra bedriftene våre om den nye forskriften. Akkurat nå har vi mer spørsmål enn svar, derfor har Bygningsgruppen i Bergen og EBA etablert en hurtigarbeidende komité som skal finne avklaring på problemstillinger etter hvert som de dukker opp. Det er ingen som ønsker at smittesituasjonen skal komme ut av kontroll, forsikrer Bauge.

Oppdatering av saken 11. februar: 

Etter møte med byrådet har vi har fått noen avklaringer/presiseringer til den nye forskriften

  • Arbeidstakere som har avsluttet sitt arbeid på ett prosjekt, kan begynne på nytt prosjekt direkte uten karantene. Men han/hun kan ikke veksle mellom to eller flere byggeplasser.

  • Prosjektleder defineres som arbeider, og inngår derfor i definisjonen i forskriften. Han kan altså ikke veksle mellom flere byggeplasser.

  • Servicearbeid er som hovedregel ikke rammet av forskriften. 


NB! Husk å følge BNL´s bransjestandard om smittevern på byggeplasser: Revidert bransjestandard om smittevern på byggeplasser (bnl.no) Den er oppdatert i dag.

 


Har du spørsmål til den nye forskriften kan du få bistand fra Bygningsgruppen i Bergen? Kontakt:

Arild  Kolltveit
Arild Kolltveit
Styreleder Bygningsgruppen Bergen

Stine Monica  Fjeldstad
Stine Monica Fjeldstad
Næringspolitisk rådgiver og prosjektleder for Trainee Vest

chat_bubble_outline + 47 483 13 338