Bunnen kan være nådd

19.01.2021

En fersk medlemsundersøkelse gjennomført av Bergen Næringsråd viser at det er gryende tegn på optimisme i næringslivet. 8 av 10 bedrifter tror at 2021 ikke blir et dårligere økonomisk år enn det 2020 var.

Her kan du se NRKs intervju med Marit Warncke om undersøkelsen

Undersøkelsen er utført for Det Norske Handelskammerforbund og har svar fra over 2000 respondenter fra hele landet.
Vi har lagt tilbake et dramatisk år for næringslivet, hvor 4 av 10 norske bedrifter har hatt en økonomisk nedgang viser den ferske medlemsundersøkelsen. Spesielt hardt rammet er reiseliv-, hotell- og restaurantbransjen og kulturbransjen, hvor henholdsvis 60% og 50% har hatt en økonomisk nedgang på mer enn 50% i 2020. Selv om koronakrisen har preget næringslivet dramatisk, opplever fortsatt 4 av 10 bedrifter økonomisk vekst og 4 av 10 venter fortsatt økonomisk vekst inn i 2021.

Bemanningsbyråene gjør seg klar til økt sysselsetting
Bemanningsbransjen er en av de bransjene som følger økonomiske konjunkturer tett. I 2020 opplevde 75% av bedriftene i denne bransjen lavere omsetning, som følge av nedbemanninger over hele landet og i de fleste andre bransjer.
Vår analyse viser at bemanningsbransjen forventer en positiv vekst i 2021 hvor 6 av 10 bedrifter forventer forbedrede økonomiske resultater. En mer optimistisk bemanningsbransje er et godt signal på at flere bransjer kan se en positiv utvikling gjennom 2021.

IKT-bransjen er den store vinneren i koronakrisen
Gjennom koronakrisen har hele samfunnet blitt digitalisert i rekordfart. Dette resulterer i gode tider for IKT-bransjen, og vår medlemsundersøkelse viser at de er vinneren av koronakrisen. Hele 7 av 10 bedrifter forventer en fortsatt økt omsetning i 2021. I 2020 opplevde 6 av 10 et forbedret økonomisk resultat. Dette resulterer i økt sysselsetting, hvor medlemsundersøkelsen viser at 6 av 10 bedrifter innen IKT-bransjen forventer å rekruttere flere ansatte i løpet av 2021.

Vil ta tid å komme tilbake til pre-korona nivå
Men selv om optimismen i næringslivet øker, viser medlemsundersøkelsen at majoriteten av bedriftene tror det vil ta minst 1 år før man er tilbake til samme økonomiske nivå som pre-korona. Aktiviteten vil ikke begynne å ta seg opp før om 6 måneder, og der det er vekst vil veksten være moderat. Spesielt utsatt er maritim sektor, hvor 8 av 10 bedrifter tror det vil ta minst 1 år komme tilbake til 2019-nivå.

Bergen Næringsråd mener at Regjeringen må utvide tiltakspakkene til ut 2021.
- Vi er glade for å se at næringslivet går inn i 2021 med gryende optimisme, og vi ser at tiltakspakkene fungerer. Oppstart av vaksinering har vært viktig for at flere nå ser en vei ut av koronakrisen. Men det er helt avgjørende at Regjeringens tiltakspakker blir forlenget til ut 2021 slik at næringslivet får støtte hele veien ut av koronakrisen, sier administrerende direktør i Bergen Næringsråd, Marit Warncke. 

Atle  Kvamme
Atle Kvamme
Kommunikasjonsdirektør

chat_bubble_outline +47 995 16 511
Anri Håvard  Hebib
Anri Håvard Hebib
Næringspolitisk rådgiver

chat_bubble_outline +47 472 59 740