Lulzim Shala og de andre deltakerne i Bergen Opportunity har delt opp- og nedturer med hverandre.
Lulzim Shala og de andre deltakerne i Bergen Opportunity har delt opp- og nedturer med hverandre.

Bergen Opportunity er en ubetinget suksess

19.06.2020

Nærmere 70% av deltakerne har hatt karrierefremgang siden de ble valgt ut for ett år siden. - Mye av æren skal mentorene ha, sier prosjektleder for Bergen Opportunity , Iver Neptali Belle-Ramos i Bergen Næringsråd.

Bergen Opportunity er et mentor- og utviklingsprogram for innvandrertalenter i Vestland. Programmet har som mål å få frem flere talenter og forbilder med flerkulturell bakgrunn for å styrke regionens posisjon som internasjonal og inkluderende. 

I rute på kort sikt
Programmets første kull er nå ferdige, og de 20 deltakerne har gitt sin evaluering av opplevelsen. - Deltakerne rapporterer at programmet har hatt en sterk positiv innvirkning på deres lederambisjoner, deres tro på å være forbilder og opplevelse av mangfold som en ressurs. Det er målsetningen med hele Bergen Opportunity, så det er utrolig motiverende for videre arbeid å levere på det, sier Iver. - De har fått et ekstra kick gjennom Bergen Opportunity, og jeg tror at vi på sikt vil treffe de igjen i betydningsfulle roller i samfunnet vårt.  

- Det gjør meg også stolt å se at 84% av dem gir programmet terningkast 5 og 6, sier Belle-Ramos. – Tatt i betraktning at dette har vært vårt første år, med litt prøving og feiling underveis.

Fikk drømmejobben
Lulzim Shala har vært en av deltakerne, og har nå fått relevant jobb som seniorkonsulent på Universitetet i Bergen.
- Noen ganger må man bare tørre å ta et steg videre, og jeg er utrolig stolt og glad for at jobben jeg og min mentor har gjort dette året har ført meg dit jeg er i dag, sier Lulzim, som opprinnelig er fra Albania. Med topp utdannelse fra prestisjeuniversiteter fra både hjemland og Italia i bagasjen, bosatte han og konen seg i Bergen. Men til tross for sin utdannelse og arbeidserfaring, blant annet fra Albansk høyesterett, har han slitt med å finne riktig jobb i byen mellom de syv fjell.

Mentoringen ble en game changer
- Jeg så en annonse på facebook for mentorprogrammet Bergen Opportunity, og søkte. Da jeg fikk telefon fra Iver i Bergen Næringsråd om at jeg var valgt ut, så jeg plutselig lyset i tunellen. Nå kommer ting til å endre seg! forteller Lulzim. – Og da jeg møtte mentoren min ble jeg enda mer overbevist.

- Vi ble gjennom utstrakte samtaler enige om et mål, la opp en plan for hvordan vi skulle jobbe for å komme dit - så har vi jobbet strukturert og målbevisst mot dette, forteller mentor Ok-Hini Rønning, som til daglig er salgs- og markedssjef i Norled.
– Lulzim har gjort 99% av jobben - min rolle har vært som rådgiver og motivator i opp- og nedturene i prosessen, samt sørge for at vi hele tiden holdt momentumet og trykket oppe i forhold til målsetningen vi hadde satt oss, sier Rønning, som har opplevd rollen som mentor i Bergen Opportunity som en berikelse.

En setning ga nye muligheter
– Det gikk fort opp for meg at uten norskkunnskaper kommer man ingen vei. Så jeg tok et norskkurs og bestod etterhvert Bergenstesten (høyeste norsknivå). Etter det søkte jeg sikkert 50-60 jobber relatert til utdannelsen min, men kom likevel ikke til et eneste intervju, forteller Lulzim.
Etter innspill fra mentor Ok-Hini har han endret på en viktig ting i sine søknader. – Nå begynner alle søknadene mine med «Jeg har arbeidstillatelse i Norge og bestått Bergenstesten». Etter jeg begynte med det kom jeg plutselig til 7-8 intervju, forteller Lulzim, som forstår de som skifter til norskklingende navn, selv om han synes det er trist at det skal være sånn.

Nettverk og heiagjeng
- Vi 20 i Bergen Opportunitys første kull har først og fremst vært hverandres motivasjonsboost og rådgivere. Vi har alle møtt på de samme utfordringene, og har en egen forståelse for hva man sliter med. Det har vært et utrolig nyttig nettverk å ha, dette året, men også i fremtiden.
Gjennom året har deltagerne hatt 6 samlinger med ulike tema. - Samlingene har vært nyttige og motiverende, og jeg vil spesielt trekke frem samlingen med presentasjonsteknikk. Det har hjulpet meg til å nå tørre å snakke offentlig med min norsk-albanske dialekt, humrer Lulzim avslutningsvis. 

En annerledes avslutning
Av smittevernshensyn ble det kun avholdt avslutning for menteene i programmet. - Mentorene skal ha en stor takk, og mye av æren for at disse deltakerne har opplevd programmet så bra, mener prosjektleder Belle-Ramos. 

Disse har vært årets mentorer:

- Mina Helene Aase, Equinor
- Abdikarim Ali, NAV Vestland
- Dyveke Buanes, NRK
- Kristine Drake, Jondal Frivilligsentral
- Kjerstin Fyllingen, Haraldsplass
- Sylvelin Gunnarsson, DNB
- Janne Kristiansen, Helse Bergen
- Siri Bremnes, Adecco
- Anita Mannes, Connect Norge
- Catarina Martins, MOWI
- Karl Otto Nesdal, pensjonist
- Cecilie Wilson Ramstad, Sunshine in Bergen
- Ok-Hini Rønning, Norled
- Jan Børge Sagmo, Bergen Carbon Solutions
- Irene Rye Skrugstad, HR Support
- Sølvi Solmunde, Clarion Hotel Admiral
- Aslak Sverdrup, Akvariet
- Mette Nora Sætre, Vestland fylkeskommune
- Montserrat Telseth, Rambøll
- Gunnar Buvik, pensjonist

Samarbeidspartnere for Bergen Opportunity er:
Bergen kommune, NAV Vestland, Integrerings- og mangfoldsdirektoratet, og Vestland fylkeskommune