Jorunn Nerheim er leder i Ressursgruppe Byutvikling og regiondirektør i OBOS.
Jorunn Nerheim er leder i Ressursgruppe Byutvikling og regiondirektør i OBOS.

- På tide å gjenåpne byen

16.04.2020

I et nært samarbeid mellom myndigheter og næringsliv må vi finne løsninger for å gjøre det unormale til det normale. Det er på tide å åpne opp igjen og bruke byen vår.

Dette er den klare meldingen fra Ressursgruppe Byutvikling i Bergen Næringsråd. I denne ekspertgruppen sitter ledere i eiendomsbransjen, utbyggere av nærings- og boligarealer, rådgivere, advokater og byutviklere.
- Vi er så langt fornøyd med det vi har sett av krisepakker fra lokale og sentrale myndigheter. Nå må vi over i neste fase, hvor vi åpner opp igjen byen vår på en fornuftig måte, sier Jorunn Nerheim, leder for ressursgruppen og regiondirektør i OBOS.

- Det vil trolig ta tid før vi igjen opplever normale tilstander. Vi er blitt flinke til å holde avstand og beskytte hverandre mot smitte. Tar vi disse forholdsreglene og ellers følger myndighetenes råd, er det på tide å åpne stengte dører.

Butikker, velværebedrifter, uteliv og servicenæringer er blant bransjene som svært hardt rammet av korona-epidemien og restriksjonene som fulgte.
- Nå gleder vi oss over det første tegn på at byen våkner igjen. Butikker gjenåpner etter mange ukers nedstenging, det meldes om økende aktivitet for flere, sier Nerheim.

Bergen sentrum er særlig hardt rammet av restriksjonene. Kjøpesentrene i bydelene og nabokommunene har måttet tåle et betydelig omsetningstap, men det kan ikke måle seg med bråstansen i Bergen sentrum. Blant dem som har holdt åpent i koronakrisen, melder flere om inntil 90 prosent omsetningssvikt.
- Bilbasert handel ser ut til å ha en enda større fordel nå. Vi tror at folk må tilbys langt sterkere incentiver for å reise kollektivt til sentrum, sier lederen i Ressursgruppe Byutvikling.