Rambøll står bak illustrasjonene av "Griegkvartalet" som ble presentert i dag.
Rambøll står bak illustrasjonene av "Griegkvartalet" som ble presentert i dag.

Nytt operahus til Grieghallen

06.02.2020

Kapasiteten i Grieghallen er så sprengt at det går utover kulturtilbudet i byen. Adm. dir. Olav Munch opplever ofte å måtte takke nei til musikaler, forestillinger og andre store produksjoner pga kapasitetsmangel. Nå håper de på å få realisert drømmeprosjektet «Griegkvartalet».

På et lunsjmøte i dag, i regi av Grieghallen og Kultur Vest, presenterte Grieghallen, Harmonien og Bergen Nasjonale Opera planene for et nytt operahus mellom Grieghallen og Nygårdsgaten. Hvis alt går etter planen kan man feire 50-årsdagen til Grieghallen i 2028 med et sårt trengt kulturhus i Bergen.

Vil erstatte parkeringsplasser med kultur
Allerede på 70-tallet forelå det skisser for et rundt konserthus i tilknytning til byens storstue og planene dukket opp igjen på 90-tallet. Den gangen lot det seg ikke realisere. - Prosjektet vi nå lanserer vil gå ut på å ta i bruk hele bygningsmassen under Edvard Griegs plass 1, der det i dag er parkering. Vi vil kunne få knyttet Grieghallen sammen med det nye operahuset og lage en stor, klimavennlig, fleksibel og høyteknologisk scene til bruk på konferanser, konserter, teater og opera. Det vil bli en stor avlastning for Griegsalen, forteller Munch til forsamlingen.

Finansiering
Per Grieg SR, Trond Mohn og Espen Galtung-Døsvig er private bidragsytere som allerede er involvert i prosjektet, sammen med Bergen kommune og Vestland fylkeskommune.

Prosjektet har gått fra en mulighetsstudie til et skisseprosjekt. Bergen Næringsråds hovedsamarbeidspartner Rambøll står bak illustrasjonene som ble presentert i dag. Neste fase vil være en designkonkurranse etterfulgt av et finansieringsløp før prosessen med faktisk realisering kan ta til.

I 2028 er det 50 år siden åpningsdagen til Grieghallen. Hvis prosjektet lar seg realisere, ville det vært fullt mulig å ha åpning av hele «Griegkvartalet» og byens nye konsertscene da, men det kan også stå klart tidligere.

- Det har alltid vært tenkt en ekstra konsertscene i «Griegkvartalet», denne muligheten er helt unik og vil berike kulturtilbudet i Bergen langs hele kulturaksen fra USF verftet, via Sentralbadet og DNS til Edvard Griegs plass.