Fra venstre: Edel Teige, Vibeke Toft Larsen, Espen Sævold, Anita Therese Nymark og Vibeke Scheel Moe
Fra venstre: Edel Teige, Vibeke Toft Larsen, Espen Sævold, Anita Therese Nymark og Vibeke Scheel Moe

Fagbrev-pilot i frisørbransjen

22.10.2019

-Vi ønsker å bidra til at flyktninger som ønsker å bli frisør får god opplæring, sier Edel Teige, president i Norsk Frisør- og Velværebedrifter (NFVB).

NFVB er den største arbeidsgiverorganisasjonen i frisør- og velværebransjen. I samarbeid med Bergen Næringsråd og Bergen kommune ønsker NFVB å få i gang en pilot som gir flyktninger fagbrev og praksis med mål om faste ansettelse.

«Det kommer mye god kompetanse til Norge, men vi er avhengig av at de får fagbrev og lærer seg norsk for å ansette i faste frisørstillinger», utdyper Teige.

Frisørdrøm

Rekordmange flyktninger har blitt bosatt i Bergen kommune de siste årene. Mange ønsker å bli frisør.

 - Våre jobbkonsulter bistår flyktninger med å finne en vei videre, enten i utdanning eller arbeid. Over tid har vi sett at flere har et brennende ønske om å jobbe som frisør, sier Anne-Marit Presterud, etatsdirektør i Bergen kommune.

På et rekrutteringsstunt i Grieghallen ble det arrangert speed-intervju med kandidater med fluktbakgrunn.

Lederne for Think Hairwear, ET Hårstudio, Visit Frisør og Hudpleie og Bergen Frisørlaug var tilstede. Til sammen representert de over 20 frisørsalonger i Bergensområdet.

«Det vil nok bli enkelte som får tilbud om praksisplass, men i etterkant har vi mest tro på et bredt samarbeid om å sikre disse kandidatene fagbrev.», sier Vibeke Scheel Moe i NFVB.

Ulovlig klipp og skjønnhetspleie

Frisørbransjen har i mange år hatt utfordringer med svart arbeid. Arbeidstilsynet anslo i 2013 at om lag halvparten av landets frisører driver ulovlig. Det er blant annet dokumentert mange tilfeller av sosial dumping.

 «Det er omfattende brudd på arbeidsmiljøloven og andre lover og regler i flere billig frisørsalonger og det er gjerne de svakeste i samfunnet som jobber under de mest uverdige forholdene», Sier Edel Teige som også driver ET Hårstudio salongene.

«Et bedre kvalifiseringsløp for flyktninger kan bidra til å redusere svart arbeid, styrke integrering og gi oss tilgang på flere dyktige fagarbeidere og frisører. Samfunnsnytten er helt opplagt» utdyper Teige.

Samarbeidet mellom NFVB, Bergen Næringsråd og Bergen kommune er en del av kampanjen Fra flyktning til ressurs.