Imponerte digitaliseringsministeren

07.06.2019

Digitaliseringsministeren fikk se verdensledende medieteknologi og samtidig en oppdatering på fruktbart samarbeid mellom næringsliv, forvaltning og akademia da han besøkte Bergen.

Bergen Næringsråd var arrangør og TV 2 vertskap da digitaliseringsminister Nikolai Astrup gjestet Bergen.

- TV 2 har verdens mest moderne studio, og all teknologi er utviklet av selskapene i medieklyngen. Vi trenger ikke å gå ut av huset for å hente de beste løsningene, sa TV 2s programleder Sturla Dyregrov da han lot statsråden prøve seg foran automatiserte tv-kamera og avansert grafikk.

- TV 2 er et laboratorium for utprøving av nye løsninger og vi er først ute med det beste. Men teknologiselskapene i Media City Bergen har kunder over hele verden, så det går ikke så lang tid før alle andre har det samme. Sånn må det være om miljøet vårt skal være verdensledende, fortalte Dyregrov.

Digitaliseringsministeren fikk også innsikt i algoritmer og kunstig intelligens som brukes for å personalisere innholdet på TV 2 Sumo. Han lot seg imponere og hadde flere oppfølgingsspørsmål.

Etter omvisningen var det innlegg om digitalt samarbeid i Bergen. Bergen Næringsråd la frem kartleggingen om digital kompetanse i regionen, NCE Media fortalte om planene for å etablere et kognitivt senter, Bergen kommune om storsatsingen på den digitale datasjøen, Equinor om 3d-printing og digitale satsinger, mens UiB ga innsikt i de digitale områdene der Institutt for Informatikk har verdensledende posisjoner.

- Det unike med Bergen har at vi klarer å etablere et bredt samarbeid. Medieklyngen er et strålende eksempel, men samarbeidet strekker seg utover miljøet på MCB. Derfor får vi til mye, sa Anne Jacobsen fra NCE Media.

- Jeg vil bare understreke det Anne sier, og Bergen kommune ønsker å bruke den ledende kompetansen på visualisering i utviklingen av våre digitale tjenester til befolkningen, sa kommunaldirektør Robert Rastad.

Pinar Heggernes fra UiB viste til at Equinor har ansatt 15 PhD-kandidater fra Informatikk.

- Vi er opptatt av å koble oss opp mot næringslivet og bidra til kompetanseheving også i næringslivet. Derfor er samarbeid og dialog viktig, sa Heggernes.

Statsråden takket for innsiktsfulle innlegg.

- Med den farten verden har på digitalisering, må vi forholde oss til et globalt konkurransebilde. Med den høye digitale modenheten vi har blant befolkningen i Norge, kan vi være tidlig ute med løsninger.