I samtale om den nye klyngen: Fra v: Andres Brekke (BOB BBL), Fredrik Barth (Vill urbanisme), Kenneth Nielsen (Betonmast), Henrik Lie-Nielsen (grunder og investor) og Nancy Jøssang (Opus)
I samtale om den nye klyngen: Fra v: Andres Brekke (BOB BBL), Fredrik Barth (Vill urbanisme), Kenneth Nielsen (Betonmast), Henrik Lie-Nielsen (grunder og investor) og Nancy Jøssang (Opus)

Prop-full av selvtillit

29.01.2019

Det var trangt om plassen da PropTech Innovation, byens aller ferskeste klynge, presenterte seg på Bergen Næringsråds møtearena denne uken.

PropTech står for «property technology» - eiendomsteknologi. I løpet av noen få måneder har PropTech Innovation vokst fra en spenstig tanke til en klynge med 22 medlemsbedrifter. Her finner vi selskaper som tegner, bygger, forvalter, utvikler og selger eiendom, men også private og offentlige leverandører av tekniske tjenester, akademia og frittstående konsulenter. Eiendomsbransjen er ikke hva den en gang var.

Initiativtaker Terje Gilje peker på visjonen. Denne klyngen skal ikke sette sitt lys under en skjeppe:
«Bergen skal bli et ledende miljø på innovasjon og nyskaping innen byutvikling, samfunnsbygging og forbrukersmarte løsninger innen eiendom.» – Det må være plass til litt kreativ galskap. Ambisjonen er internasjonal, og vi har et produkt på vei frem som vil skape oppsikt, sier Gilje.

Nær 180 deltakere på frokostmøtet fikk blant annet møte Thomas Bardawil fra den anerkjente akseleratoren Plug & Play. Han påpekte at digitaliseringen av bransjen er langt på overtid. –Det har vært stor fortjeneste i eiendomsbransjen, og derfor har kanskje ikke behovet for innovasjon vært så fremtredende. Men dette har forandret seg.

Henrik Lie-Nielsen er gründer, investor og mentor for flere selskaper i PropTech-klyngen. Han hadde en klar utfordring til bransjen:
–Klyngen må tiltrekke seg de klokeste hodene, og gjerne flinke tech-folk fra andre bransjer. Dette kan ikke bare løses internt i klyngen, men gjerne med de dyktigste fra bransjer som eksempelvis medieteknologi og fintech. De vil se andre løsninger og muligheter.

Nancy Jøssang, daglig leder i Opus, synes Bergen har et glitrende utgangspunkt for å bli den ledende, smarte byen. PropTech-klyngen kan spille en svært viktig rolle. –Proptech-klyngens funksjon må være å heve ambisjonsnivået for innovasjon mellom offentlig og privat sektor. Mulighetsrommet er å være en translatør mellom utbygger og entreprenørsiden og det offentliges behovet for bærekraftig byutvikling.