Fylkesordfører Anne Gine Hestetun fortalte om det nye fylket Vestland, og delte villig gode råd for arbeidslivet med lydhøre traineer.
Fylkesordfører Anne Gine Hestetun fortalte om det nye fylket Vestland, og delte villig gode råd for arbeidslivet med lydhøre traineer.

Lærerik dag om psykososialt arbeidsmiljø

05.12.2018

Årets kull i Trainee Vest er godt i gang med sitt utviklingsprogram, og forrige ukes samling omhandlet psykososialt arbeidsmiljø, stress og hersketeknikk. Lærdom som er godt å ha med seg inn i arbeidslivet. 

Samlingen ble holdt i Hordaland fylkeskommunes lokaler, og traineene fikk med seg mange gode råd på veien.  Blant annet fra Geir Davidsen, mangeårig HR-direktør i fylkeskommunen. Han fortalte om sin karriere og om fylkeskommunen, og framhevet særlig nøkkelbegreper som dialog, kunnskapsbasert arbeid og etiske retningslinjer.
I traineekullet dette året har man også "egne" HR-eksperter. Maria Drivenes ved Keolis, Martin Schrøder hos BKK, Asbjørn Sæther ved UiB og Linn Heiane ved BIR hadde alle egne innlegg om psykososialt arbeidsmiljø.

Stress og reptilhjerner
Maria fortalte om hvordan integritet, verdighet og gjensidig respekt er sentrale faktorer for trivsel og for å unngå sykefravær. Asbjørn innledet om stresshåndtering med en litt for lang kunstpause, noe som så ut til å øke stressnivået hos publikum. - Stress handler ikke bare om situasjonen en er i, men også om tolkning og følelsen av mestring, sa han.
Martin fortalte om reptilhjernen vår og dens reaksjoner på fare og stress. Svette, hjertebank, tunnelsyn – alle kjenner igjen symptomene. Som test på tilhørernes motstandsdyktighet mot stress, fikk de ta en test som gav en score på såkalt resiliens – et svar på hvor mye stress man kan håndtere.
Linn hadde følgende råd for å håndtere stress og belastning:
1. Det er lov å gjøre feil
2. Slapp godt av utenom arbeidet, for eksempel med trening eller mindfullness
3. Prioriter. Lag en sjekkliste og kryss ut
4. Identifiser og fjern stressoren
5. Trekk deg tilbake fra stressoren
6. Endre egne persepsjoner (selvoppfatning)
7. Kontroller konsekvensene av stresset
8. Søk/motta sosial støtte

Hersketeknikker
Prosjektledere for Trainee Vest Stine Fjeldstad og Iver Belle-Ramos fra Bergen Næringsråd holdt foredrag om hersketeknikker. Språk, mimikk og kroppsspråk brukes (kanskje litt for ofte) til å få makt over en annen person.
Med utgangspunkt i Berit Ås (1979) diskuterte traineene de fem hersketeknikker: Usynliggjøring, latterliggjøring, fordømmelse uansett hva du gjør, tilbakeholdelse av informasjon og påføring av skyld og skam. Disse fem fikk vi se gode eksempler på fra NRK-suksessen Parterapi. Vi fikk også høre, og komme fram til, eksempler fra det virkelige liv.
- Hersketeknikker kan gjøre deg nervøs, du snakker fortere, blir usikker og føler deg dum. Ofte blir diskusjonen avsporet og sinnet kommer i ettertid, fortalte Stine Fjeldstad.

Gode råd
Fylkesordfører Anne Gine Hestetun hadde ikke bare mye å fortelle om det nye fylket Vestland, men delte villig gode råd for arbeidslivet med traineene. - Ikke ha dårlig samvittighet. Mange unge gir 150 prosent, men stort sett er 80 prosent mer enn godt nok. Det vil komme kriser i løpet av karrieren og i livet, vær åpen på det. Ha tillit, en strategi og en gjennomføringskraft. Men aller viktigst: Ha det gøy på jobben!