Knut Ulveseth ble tildelt et velfortjent hederstegn, og Fløyen ved Anita Nybø, og Bergen Skog - og Treplantningsselskap ved Erling Birkeland ble hipset som seg hør og bør for sin innsats. Foto: Arne Beck
Knut Ulveseth ble tildelt et velfortjent hederstegn, og Fløyen ved Anita Nybø, og Bergen Skog - og Treplantningsselskap ved Erling Birkeland ble hipset som seg hør og bør for sin innsats. Foto: Arne Beck

Hipset under Bergen Næringsråds Årsmiddag

19.11.2018

Tradisjonen tro hipser Bergen Næringsråd noen som fortjener en ekstra oppmerksomhet under Årsmiddagen. På bergensk betyr "å hipse" det å løfte noen opp og fram i lyset og gi ros og anerkjennelse. I år var det Knut Ulveseth, Fløyen og Bergen Skog- og Treplantingsselskap som mottok velfortjent hyllest.

Bergen Næringsråds motto er «Å løfte og inspirere», og i år hipser vi tre aktører som hver for seg har betydd mye for byen og bergenserne. 

Den ene er en sprek 100-åring. På åpningsdagen 15. januar 1918 samlet det seg lange køer nedover den snøkledde Allmenningen. Hundrevis av nysgjerrige bergensere strømmet til for å oppleve den 800 meter lange kabelbanen som gikk på skrått oppover fjellsiden mot de hvite byfjellene.
Dette var en gave til alle bergensere, og gav både fattig og rik muligheten til å komme seg opp og bort fra stank, sot og byens spetakkel, helt opp så en kunne nyte synet av sin elskede by sånn litt på avstand mens en trakk inn den friske luften.
I dag er Fløibanen en av Bergens største turistattraksjoner, men også et populært og viktig fremkomstmiddel for oss som bor her.
Akkurat som for 100 år siden kan byens studenter, barn, unge, voksne og eldre komme seg opp i frisk luft og nyte den spektakulære utsikten og bruke alle fasilitetene som nå er bygget ut rundt øverste stasjon. Fløybanen gjør naturen og utsikten allmenn tilgjengelig. Den legger til rette for at også gamle, bevegelseshemmede eller unge med både en og to barnevogner kan nyte utsikt fra Fløyen.

Den dyktige staben på Fløyen har i løpet av de siste årene lykkes med å utvikle nye tilbud som gjør turen til fjells enda mer attraktiv. En egen butikk, en kafe og aktiviteter for barn har bidratt til en kraftig økning i besøkstallet. I år vil Fløibanen passere to millioner påstigninger.

Den andre som vi ønsker å hipse i kveld, bidrar også til å få oss ut av godstolen og opp i byfjellene. 18. september i år ble trappestien fra Storesteinen i Skiveien og opp til Ulriken offisielt åpnet av statsminister Erna Solberg.
Stien har fått navnet Oppstemten og ble bygget i anledning et annet jubileum i år, nemlig Bergen Skog- og Træplantningsselskap sitt 150-årsjubileum. Selskapet ønsket å gi Oppstemten i gave til bergenserne, og gaven har vi virkelig satt pris på! Siden telleren ble montert i sommer har over 200 000 besøkt Oppstemten, det vil si 1 500 spreke bergensere i snitt - hver dag!

Den populære trappestien er 750 meter lang og har om lag 1 500 trinn. Den er bygget av snekkermester og fjellbonde Geirr Vetti og sherpaer fra Nepal. Hver stein veier over ett tonn og er blitt hogd for hånd. Arbeidet med å legge stien har krevd både lagarbeid, teknikk og styrke. De dyktige håndverkerne fra Nepal har virkelig lykkes med å lage et vakkert byggverk. Det er til og med lagt inn tre pauseplasser på veg oppover mot Ulriken for at vi skal kunne nyte utsikten mens vi prøver å få igjen pusten.

Både næringsliv og det offentlige har bidratt med betydelige midler for å å realisere Oppstemten.

Bærekraft har vært en rød tråd gjennom hele dagen – fra konferanse til middag. God helse er Bærekraftsmål nr. 3
Bergen Næringsråd takker med dette to aktører som bidrar til en bedre hverdag og bedre helse for byens befolkning.

Den tredje er selveste Knut Ulveseth.
Han vi i dag vi vil tildele foreningens høyeste utmerkelse kommer fra denne delen av foreningen, og representerer i så måte våre dedikerte medlemmer som gjennom mange mange år har gitt av sin tid, brukt sin kompetanse og tatt ansvar for store verdier på vegne av fellesskapet. Han har og vært engasjert i egne fagorganisasjoner i en årrekke.

Knut har fra 2003 satt som styremedlem i Understøttelseskassen. De siste 9 årene har han vært kassens engasjerte styreleder. Et ansvar og et verv han har skjøttet med stort engasjement, dedikasjon og brukt langt mer tid på enn noen kan forvente av en tillitsvalgt.

Hans far Sigvald var som Knut, formann i Understøttelseskassen. Også han mottok hederstegn og ble senere æresmedlem i Håndtverks og industriforeningen. Gjennom sin fars verv ble han allerede som barn kjent med hver krik og krok av Understøttelseskassens Aldersbolig. - og som hans far før ham - har han passet på bygget med stor kjærlighet, omsorg, og for å si det mildt,- et uttall arbeidstimer.

Men hans engasjement har ikke stoppet der - han har også har også vært medlem av
- Bygningsgruppen Bergen
- Styreleder i Bergens Murmesterforening.
- Styremedlem både i Norske murmesteres forening og Byggenæringens landsforening.
- I NHO Hordaland en rekke styre- og tillitsverv.
- På toppen av dette har han i 10 år vært leder for prøvenemnda i murerfaget
- Og tidligere også mottatt flere hederstegn fra Bergens Murmesterforening og Norske Murmesteres Forening

Knut Ulveseth er en fantastisk representant for håndtverksfagene og for foreningens tillitsvalgte. Med sitt brennende engasjement for faget, samfunnet rundt seg, og for neste generasjons håndverkere er han et forbilde og en rollemodell.