Torbjørn Torsvik fra PwC (t.v), prisvinner John Martin Kleven Godø, grunder og produktutvikler i Flying Foil og Jannicke Hilland fra BKK.
Torbjørn Torsvik fra PwC (t.v), prisvinner John Martin Kleven Godø, grunder og produktutvikler i Flying Foil og Jannicke Hilland fra BKK.

Flying Foil vant SPIR-prisen 2018

19.09.2018

SPIR-prisen for 2018 er tildelt Flying Foil. Prisen ble delt ut under konferansen Nuwave i Grieghallen i dag. 

Inspirert av forskning fra NTNU har noen smarte hoder utviklet en teknologi som kan redusere energiforbruket til hurtigbåter med 50 prosent. - Tusen takk for prisen. Og takk for dere valgte å satse på grønn maritim næring, sa grunder og produktutvikler i Flying Foil John Martin Kleven Godø da han mottok prisen av Torbjørn Torsvik i PwC og Jannicke Hilland fra BKK. 

Flying Foil har utviklet en teknologi som kan redusere energiforbruket til hurtigbåter med 50 prosent. Med hurtigbåter så menes her hurtiggående båter som frakter passasjerer – slik vi har mange av i Norge. Teknologien er basert på hydrofoiler – det vil si vinger under vann. Dette reduserer motstanden fra vannet på båten.

Les mer om Flying Foil-teknologien her 


Juryens begrunnelse:

Årets SPIR-vinner har utviklet et produkt som kan gi store utslippskutt i en av de mest utslippsintensive sektorene. Teknologien er i seg selv ikke ny, men den har blitt fornyet og forbedret ved hjelp av nåtidens kunnskap, teknologi og datakraft.

Vinnerteamet består av dyktige folk med sterk forankring i akademia, og med seg på laget har de fått flere solide industrielle partnere. Juryen tror selskapets kombinasjon av kunnskap, engasjement og ydmykhet gjør at de står meget godt rustet når de nå skal erobre verden.

SPIR-vinner 2018 er ikke avhengig av om det blir batterier eller hydrogen som vinner teknologikonkurransen til sjøs. Med sin optimaliserte hydrofoil-teknologi, inspirert av forskning fra NTNU i Trondheim, kan de bidra til å redusere energiforbruket til hurtigbåter med hele 50 prosent - uavhengig av fremdriftsteknologi. Det betyr at også de lange hurtigbåtstrekningene - de det er flest av i Norge - kan bli helt utslippsfrie.

Det gir også store muligheter for ny, maritim verdiskaping i Norge.


Om SPIR-prisen:

SPIR er prisen for grønn teknologi, og ble delt ut første gang i 2013. Prisens formål er å synliggjøre norsk innovasjon og næringsutvikling som kan bidra til å forsere overgangen til et fossilfritt samfunn, og løfte frem historiene om personene som står bak.

Partnerne bak SPIR-prisen er BKK, PwC, Energi og Klima og Bergen Næringsråd.
Vinneren får advokat- eller rådgivingstjenester fra PwC til en verdi av 75 000 kroner og en pengepremie på 50 000 kr.

Les mer om SPIR og se tidligere vinnere her 

 

Johannes  Magnus
Johannes Magnus
Næringspolitisk rådgiver

chat_bubble_outline + 47 902 67 083