Bergen Næringsråd i møte med ledelsen i BIR. Fra venstre: Johannes Magnus, næringspolitisk rådgiver i Bergen Næringsråd, Toralf Igesund, forvaltnings- og utviklingssjef i BIR og Ingrid Hitland, leder av BIR Avfallsbehandling.
Bergen Næringsråd i møte med ledelsen i BIR. Fra venstre: Johannes Magnus, næringspolitisk rådgiver i Bergen Næringsråd, Toralf Igesund, forvaltnings- og utviklingssjef i BIR og Ingrid Hitland, leder av BIR Avfallsbehandling.

Vil skape nytt industrieventyr i Bergen

30.08.2018

BIR vurderer å utvikle fangstanlegg for CO2 i Rådalen. Prosjektet kan skape en ny grønn industri i Bergen.

Regjeringen har planlegger et demonstrasjonsprosjekt for fangst og lagring av CO2, eller karbonfangst- og lagring som det også kalles.

Gassnova har valgt ut Kollsnes utenfor Bergen som det beste alternativet for å utvikle et slikt anlegg. CO2 skal hentes med skip fra industribedrifter på Østlandet.

Milliardinvestering

En mulighetsstudie bestilt av Olje- og energidepartementet i fjor viste at dette handler om investeringer på mellom 8 og 12 milliarder kroner.

Det er dette nasjonale prosjektet BIR ønsker å bli inkludert i på sikt.

- Vi ønsker å se på muligheten for å lagre CO2 i Rådalen. Å rense CO2 i nærheten av der det skal deponere (Kolsenes, red.anm) gjør det mer kostnadseffektivt enn å frakte CO2 fra anlegg lengre vekke, sier leder i BIR Avfallsenergi Ingrid Hitland i møte med Bergen Næringsråd.

Trenger statlig støtte

BIR setter i gang en mulighetsstudie for å vurdere leverandører og effekten av et slikt anlegg.

- CO2-fangst og lagring er ny teknologi som foreløpig ikke er lønnsomt. Vi vet at investeringskostnadene er altfor høye for oss, derfor ønsker vi myndighetene med på laget, sier Hitland.

BIR har inngått samarbeid med BKK og Bergen Carbon Solutions, og ønsker et samarbeid med Bergen kommune.  Bergen Carbon Solution produserer karbonnanofiber med CO2 som råvare og ble hedret med SPIR-prisen i fjor for sin innovative teknologi.

Bergen Næringsråd inviterer til lunsjmøte

Utviklingen av CO2-rensingsanlegg på Kollsnes utenfor Bergen vil gi helt nye muligheter for industrien. Norge kan bli det første landet i verden som tilbyr industriprodukter med nær null utslipp og skape opptil 40 000 nye grønne arbeidsplasser.

Bergen Næringsråd har invitert Olje- og energiminister, Terje Søviknes, Sintef og Equinor til diskusjon.

Meld deg på her

Du møter også Bergen Carbon Solutions på SPIR-dagen i Grieghallen 19. september

Meld deg på her

Johannes Magnus
Næringspolitisk rådgiver

chat_bubble_outline + 47 902 67 083