SPIR-pris kandidatene for 2018 er klare!

10.08.2018

De 10 kandidatene som kan vinne SPIR-prisen 2018 er nå klare. Kandidatene spenner fra gardiner som produserer strøm, til utbygging av ren fornybar energi i Afrika. 

SPIR er en årlig pris for grønn teknologi som deles ut av PwC, BKK Grønn InVest, Bergen Næringsråd og nettmagasinet Energi og Klima.
Prisens formål er å synliggjøre norsk innovasjon og næringsutvikling som kan bidra til å forsere overgangen til et fossilfritt samfunn, og løfte frem historiene om personene som står bak. Årets 10 kandidater er: 
Ducky - En app som motiverer til klimariktig adferd
De retter seg mot bedrifter med mange ansatte og et sterkt samfunnsansvar. Plattformen de har utviklet er skreddersydd for å motivere til flere klimariktige hverdagsvalg. Møt SPIR-kandidat Ducky.

Nordic Bulk - Totalstasjonen
Nordic Bulk vil gjenbruke byggemateriale som gammel asfalt og betong – og spare både CO2 og penger. Les om SPIR-kandidaten som vil forandre logistikken i byggebransjen.

Green Wave Holding AS - Bygger stille og ren el-dreven turistbåt
Med den elektriske katamaranen BRIM I vil selskapet Green Wave Holding AS i Tromsø sette standarden for fremtidige turistbåter verden over. Les om SPIR-kandidaten BRIM.

More Anergy AS - Vil lagre sommervarme til vinterkulden
Ved å fange solvarme fra husvegger og tak kan man bli selvforsynt med fornybar energi til oppvarming og kjøling. Forklaringen er en energilagringsteknologi utviklet ved NMBU. Møt SPIR-kandidat More Anergy AS.

NårgeSol - Gardiner som produserer strøm
Ved NTNU i Trondheim utvikler to masterstudenter en gardintype som ikke bare skjermer for solen, men som også høster energi fra den. Møt SPIR-kandidat NårgeSol.

Podbike - På sykkel i all slags vær
Podbike er en elsykkel der føreren er beskyttet mot vær og vind. Les om SPIR-kandidaten som vil lukke gapet mellom gange og vanlig sykkel og bil.

Flying Foil - Kan halvere hurtigbåtenes energiforbruk
Inspirert av en doktorgrad fra NTNU har noen smarte hoder utviklet en teknologi som kan redusere energiforbruket til hurtigbåter med 50 prosent. Her er SPIR-kandidaten Flying Foil.

SmartChgarge - Teknologi som åpner for «airbnb» for elbilladere
Det startet som en studentbedrift ved NMBU (Ås). Nå har de utviklet en programvare som gjør ladestasjonene smartere, og som lar kundene enkelt styre effektbruk, tilgangskontroll og betalingsløsning via nettet. Møt SPIR-kandidat SmartCharge.

RoMy Clima - Vil gjøre byggeplassen fossilfri
Ved hjelp av en utslippsfri og mobil varme- og avfuktingssentral utviklet i Trondheim, kan dieselaggregatets tid på norske byggeplasser være forbi. Møt SPIR-kandidat RoMy Clima.

Empower New Energy - Mer ren energi i Afrika
Raskere utbygging av desentralisert ren fornybar energi i Afrika er målet for Empower New Energy. Les om SPIR-kandidatens ambisjon om å bidra til mer sol-, vind- og vannkraft i Afrika.

Fem av disse 10 kandidater presenteres til den nasjonale SPIR-finalen i Bergen 19. september. Finalistene vil her presentere seg for publikum og møte juryen på NuWave-festivalen. Vinneren får en pengepremie på 50 000 kr fra PwC og BKK samt faglig kompetanse fra PwC til en verdi av 75 000 kr.

 Meld deg på SPIR-finalen

Her kan du lese hvem som har vunnet Spir-prisen tidligere