VÅR STORE, LILLE NABO: Fra v. rådmann Bjarte Madsen, ordfører Morten Storebø, administrerende direktør i Bergen Næringsråd, Marit Warncke, finansdirektør i Austevoll Seafood, Britt Drivenes og administrerende direktør i Austevoll Seafood, Arne Møgster.
VÅR STORE, LILLE NABO: Fra v. rådmann Bjarte Madsen, ordfører Morten Storebø, administrerende direktør i Bergen Næringsråd, Marit Warncke, finansdirektør i Austevoll Seafood, Britt Drivenes og administrerende direktør i Austevoll Seafood, Arne Møgster.

Heia Austevoll!

18.05.2018

Austevoll har en gründerkultur og en verdiskaping få andre kommuner kan vise til. Dessuten er øyriket sørvest for Bergen et usedvanlig vakkert sted å besøke.

Mange av Bergens verdensledende bedrifter innen sjømat, shipping og offshore er helt eller delvis eid av Laco. Møgster-familiens investeringsselskap eier blant annet DOF, Lerøy Seafood og Pelagia. Du har kanskje ikke hørt om det siste? Fiskeprodusenten Pelagia  omsatte alene for 6 milliarder kroner i fjor.

Møgster-familien har 10.000 ansatte i 30 land, men hovedkontoret ligger i Alfabygget på Storebø.
– Vi brenner aller mest for å utvikle det vi har i Norge. Vi er til stede på 150 steder i mer enn 60 kommuner, forteller Arne Møgster, administrerende direktør i Austevoll Seafood.

Siden den tradisjonsrike fiskerfamilien gikk inn i oppdrettsbransjen i 1979 og i offshore to år senere har utviklingen vært eventyrlig.
– Disse næringene går i sykluser, og det er viktig å ha flere bein å stå på, understreker senior i familien, styreleder Helge Møgster.
– Selskapet er både en internasjonal vinner og en ekstremt viktig verdiskaper for hele kyst-Norge, påpeker Marit Warncke, administrerende direktør i Bergen Næringsråd. – Folk er ikke klar over hvor store ringvirkningene rundt denne virksomheten er. Vi snakker om mange tusen arbeidsplasser og mange milliarder kroner – hvert eneste år.

Fergereisen fra Krokeide til Hufthamar tar 35 minutter. Austevoll ligger nært byen, og øyfolket kjenner en sterk tilknytning til Bergen, forteller ordfører Morten Storebø idet han tar imot oss.
– Desto mer fortvilende er det at fergen går altfor sjelden og at fergereisen koster altfor mye. Nå stiger billetten med 25 prosent – fra 243 til 301 kroner for en vanlig bil. Det er helt ekstremt, og det rammer blant annet 600 mennesker som pendler inn til Austevoll og 400 som pendler ut hver dag. En nattferge får vi heller ikke, selv om den kunne gitt grunnlag for et ekstra skift på laksepakkeriet.

Ordføreren snakker seg varm og legger ikke skjul på at fergetilbudet er den viktigste saken. Et bedre hurtigbåttilbud mellom Austevoll og Bergen er en annen høyt prioritert sak. – Her bor 5200 mennesker, og folketallet stiger. Vi er den største kommunen i landet uten fast veiforbindelse.

På Austevoll vidaregåande skule (AVS) tas vi hjertelig imot av rektor Vivian Bjånesø Horgen. Hun leder 150 elever som utdannes innen fiske og fangst, akvakultur og maritime fag. Nær halvparten kommer fra andre kommuner. Noen av elevene går videre til den samlokaliserte Fagskolen i Hordaland, med plass til 60 studenter. Det er liten tvil om at elevene trives på Sauganeset.
– Vi har en frafallsprosent på null. Vi er ganske fornøyd med det, sier rektor.
Hun forteller også om et omfattende samarbeid mellom skolen og rundt 70 lokale bedrifter. Elevene får relevant praksis i arbeidslivet og de får tilgang på topp moderne utstyr. Det gjelder også innenfor skolens fire vegger. Adjunkt Michael Ek viser oss simulatoren hvor elever og studenter får øve seg i skipsnavigasjon. En egen fiskebåt gir oss en førsteklasses innføring i hverdagen på havet.

NULL I FRAFALL: Alle elevene blir værende hos Michael Ek (til v.) og rektor Vivian Bjånesø Horgen på Austevoll vidaregåande skule. Her er de i simulatoren hvor elevene får opplæring i skipsnavigering.

– Dette er akkurat det næringslivet etterspør. Et utdanningstilbud knyttet til relevant erfaring. Det er så inspirerende å se hvor godt dette kan fungere, sier Marit Warncke.

Austevoll byr også på kulinariske høydepunkter, vel verdt en reise i seg selv. Kjøkkenet på Bekkjarvik gjestgiveri styres av Ørjan Johannessen, som vant Bocuse d’Or - det uoffisielle VM i kokkekunst – i 2015. Hovedhuset, med røtter tilbake til 1600-tallet, ligger nær den idylliske havnen. Sammen med nyere tilfang som Tønnefabrikken og den nylig restaurerte Løo, gis det muligheter for konferanser og overnatting for store grupper.

Vi er på god vei inn i den travleste årstiden. Ørjan Johannessen byr på taskekrabbe, sjøkreps, piggvar og en smak av urfe.
– Utfordringen er å skape lønnsom drift fra oktober til mars. I årets første måneder har vi god kapasitet til flere bedriftsarrangementer, hilser verdensmesteren til våre medlemsbedrifter.

Marit Warncke, Morten Storebø og Ørjan JohannessenVERDENS BESTE: Ørjan Johannessen (til h.) er verdens beste kokk og kjøkkensjef på Bekkjarvik Gjestgiveri. Han viste Marit Warncke og Morten Storebø rundt på området.

Vi takker ordfører Morten Storebø for en inspirerende og spennende omvisning i Austevoll!