Bergens Gullsmedlaug er 450 år

01.01.0001

STOLT TRADISJON: Gullsmedene i Bergen representerer en lang og stolt tradisjon. Oldermann i Bergens Gullsmedlaug i jubileumsåret er gullsmedmester Kjersti Gams-Haugsøen. Bak står Eirik Skogen, tidligere daglig leder i Arven AS og Kristine Skogheim. FOTO: ØRJAN DEISZ


Bergens Gullsmedlaug er 450 år

- Vi lager og selger følelser, sier oldermann Kjersti Gams-Haugsøen i Norges eldste forening.


Bergens Tidende, 22. mars av Pål Engesæter

Laugets historie går helt tilbake til 30. mars 1568. Da var tyskernes mektige laugsorganisasjon «de fif Amten» oppløst. De hanseatiske håndverkerne hadde hatt en privilegert stilling, som gjorde et nasjonalt laugsvesen umulig.
Bergens Gullsmedlaug sitt privilegiebrev er laget i skinn. Det er sammen med mange andre aktstykker fra Gullsmedlaugets arkiv, oppbevart i Universitetsbiblioteket. Lauget besto i starten av 11 mestere, mange av dem var tyskere, men det var vel å merke tyskere som hadde brutt med Lübeck og var naturaliserte nordmenn.
Laugene den gang tok seg ikke bare av håndverkernes næringsinteresser, men at de også var selskapsklubber og hjelpekasser.

- Bare navnet Gams-Haugs ¬ øen, det lukter jo gull lange veier. Ble du født med en sølvskje i munnen?
-Haha, det er sikkert det folk tror. Jeg ble i alle fall ikke presset til å bli gullsmed, det ble jeg fordi jeg ble nysgjerrig på faget da jeg jobbet som ekstrahjelp i butikken. Det var en stor tillit å bli valgt til oldermann i jubileumsåret. Jeg er tredje generasjon som har vært oldermann i lauget, og litt morsomt er det at min far var oldermann da lauget feiret sitt 400-års jubileum, sier oldermann i Bergens Gullsmedlaug og gullsmedmester Kjersti Gams-Haugsøen.

- Hvordan skal jubileumsåret markeres?
- Vi arrangerer, sammen med fylkeskommunen, en smykke¬konkurranse for skoleelever. Konkurransen har fått en fantastisk respons og hele 400 smykker er kommet inn. De åpner en utstilling med smykkene på Årstad videregående på fredag.
I juni er vi vertskap for Norges Gullsmedforbunds landsmøte i juni, med festmiddag i Håkonshallen. Vi skal ha guidede omvisninger på Bryggen og i Søvskatten på Kode.
I forbindelse med jubileet har også Gunnar Staalesen skrevet en historisk kortroman fra gull- og sølvsmedmiljøet på Bryggen. Han vil presentere romanen «Brennende gull» under festmiddagen.

- Hvorfor er Bergen så sentralt i gullsmedverden?
- Bergen dominerte lenge gull- og sølvvareproduksjonen i Norge. Det skyldes mye handelsvirksomheten både nordover og sørover mot Europa. Vi hadde blant annet den største gullvare¬produsenten i Norden, Sigurd Homstvedt på Møhlenpris. De tre store sølvvareprodusentene i vårt område i den senere tid har vært Brødrene Lohne, Theodor Olsen og Gunnar Aase. Sølvskatten på Kode viser bredden innen faget vårt, og alt dette ble laget i Bergen.
Lauget har i dag noen og førti medlemmer. Gullsmed er i dag en fellesbetegnelse for gullsmeder, sølvsmeder, gravører med flere.

- Er gullsmedyrket et utdøende håndverk?
- Nei, jeg tror ikke det. Det er fortsatt mulig å få utdanning på et par skoler i Norge, men vi sliter med å få lærlingplasser. Faget vil endre seg og det vil sikkert bli tatt mer i bruk 3D-teknologi i fremtiden, men fagkunnskapen må være i bunn. Du kan heller ikke reparere gamle ting, om du ikke vet hvordan det lages.

- Hvilke egenskaper må en ha for å bli god i faget ditt?
- Man må kunne bruke hendene med millimeterpresisjon, ha øye for detaljer og være kreativ.
Gullsmeder i Norge har stor integritet, alle vet at vi er en ærlig yrkesgruppe som ikke prøver å lure deg. Derfor kommer folk til oss med gull de har kjøpt utenlands, for å sjekke at de ikke er blitt lurt. De burde heller handle her, der de vet at de ikke blir lurt. Ønsker du lokale fagbutikker i fremtiden, må du bruke dem.

- Nå titter gullkremmeren frem?
- Ja det vi lager og det vi selger er følelser. Når folk kommer til oss, kjøper de betydningsfulle gaver til dem som betyr mest for dem. Enten det er til dåp eller til kjæresten. Dette er de viktigste gavene i livet, gaver som varer og går i arv. Vår jobb er å skape og selge dem dette. Derfor selger vi følelser, gode følelser.
--------------------------------------------------------------------

Bergen Næringsråd gratulerer Gullsmedlauget så mye med et fantastisk jubileum!