Forskningsidé kan revolusjonere flybransjen

01.01.0001

Dr. Naureen Akhtar fra Institutt for fysikk og teknologi på er vinner av Idékonkurransen 2017, som deles ut av Sparebanken Vest og Bergen Teknologioverføring (BTO). Prisen ble overrakt av næringsminister Monica Mæland, rektor ved UiB, Dag Rune Olsen og konserndirektør for bedrift i Sparebanken Vest, Ragnhild Janbu Fresvik. Foto: Eivind Senneset

Forskningsidé kan revolusjonere flybransjen

Utviklingen av et miljøvennlig materiale som hindrer dannelse av is og dugg på fly vant Idékonkurransen 2017. Prisen ble delt ut på Årskonferansen i dag.

Snø og is forårsaker hver vinter store forsinkelser for både privat og offentlig flytransport. Er det risiko for at flykroppen dekkes av is, må den dusjes med en glykol-basert kjemikalie før flyet får lov til å stige til værs.

Preparatene som brukes er giftige, og overskuddsvesken trenger ned i bakken og kan potensielt forurense grunnvannet. Prosessen er i dag den beste måten å forebygge at vitalt teknisk utstyr bryter sammen under påkjenningen av kulde og is, og flyselskapene bruker hundrevis av millioner av dollar årlig på avising.
 
Nå kan Dr. Naureen Akhtar fra Institutt for fysikk og teknologi på Universitetet i Bergen ha funnet en løsning på disse utfordringene. De siste årene har han forsket på å løse problemet med ising på viktig utstyr og maskiner.

- Sammen med Professor Bodil Holst i forskningsgruppen for nanofysikk ved Universitetet i Bergen har jeg utviklet et lettvektig, gjennomsiktig og miljøvennlig materiale som hindrer dannelse av is og dugg. Siden materialet er grafén-basert veier det så og si ingenting, og er ultratynt, forteller Dr. Naureen Akhtar.

Grafén er et materiale med lignende egenskaper og sammensetning som grafitt, men grafén består av bare ett lag av karbonatomer ordnet i et sekskantmønster. Til tross for at grafén er et ekstremt tynt materiale er det ifølge forskere ved University of Manchester også det sterkeste materialet kjent for menneskeheten.

På bakgrunn av dette vinner Dr. Naureen Akthar Sparebanken Vest og Bergen Teknologioverførings ”Idékonkurransen 2017”. Premien er på hele 500 000 kroner, og ble delt ut av næringsminister Monica Mæland på Bergen Næringsråds Årskonferanse. Les pressemeldingen her med juryens begrunnelse.