- Det finnes ingen pauseknapp!

01.01.0001

Ledere må forstå hvordan teknologi endrer verden. Det handler rett og slett om å overleve!

Adm. direktør i Microsoft Norge Kimberley Lein-Mathisen (bildet) er krystallklar i sitt budskap til norske bedriftsledere: – Vær forberedt på å kannibalisere din egen forretning. Vurder å sette opp separate forretningsenheter eller selskaper som jobber med å lage noe som kan ta livet av det du gjør i dag, råder hun.

Les artikkelen om Microsoft herBåde bunnlinje og forandring
Det er litt over ett år siden hun overtok som leder i Microsoft Norge. Den 45 år gamle toppsjefen mener at digitalisering må komme mye høyere på agendaen hvis vi skal klare å løse de komplekse utfordringene samfunnet står overfor. Teknologi gir utrolige muligheter for dem som klarer å se disse og utnytte dem. – Ledere står gjerne i en spagat hvor de på samme tid skal drive sin gamle forretning og bygge opp en ny forretning. Å tro at man kan sette inntjening og profitt på vent til man har stablet den nye forretningen på bena, er dumt. – Bærekraft er vårt ansvar Microsofts visjon handler om å gjøre hvert menneske og hver organisasjon i hele verden i stand til å oppnå mer.
– Dette underbygger FNs globale agenda for bærekraftig utvikling. Hvert av FNs mål presenterer utfordringer som er større enn noen organisasjon eller samfunn kan beherske alene. Det å bruke våre unike ressurser som teknologiselskap til å nå disse målene, er både vårt ansvar og en mulighet til å  forbedre samfunnsmessige behov og teknologi samtidig, sier hun.

Teknologi tilgjengelig for alle
Lein-Mathisen mener at teknologien må forvaltes demokratisk. Den skal gjøres tilgjengelig for folk flest. – Se for eksempel på hvordan teknologi kan hjelpe mennesker med nedsatt funksjonsevne inn i arbeidslivet, eller hvordan den lar eldre ta vare på seg selv i større grad. Det har en enorm økonomisk gevinst. Tenk også på hva teknologien betyr for tilgjengeligheten til de som har problemer med å se eller skrive.

– En magisk miks
Ett av FNs bærekraftsmål handler om likestilling mellom kjønnene. Microsoft-direktøren mener at altfor få bedrifter er opptatt av å sikre mangfold.
– Menn og kvinner, unge og eldre, norsk og internasjonal erfaring, kombinasjonen av IT-bakgrunn og annen kompetanse er alle ingredienser som kan lage en magisk miks, understreker hun og legger til at hun er veldig stolt av at Microsoft vant Odaprisen i 2015 for å integrere mangfold i forretningsmål- og prosesser.

– Barn må lære seg å kode 
Den digitale transformasjonen skjer raskt i samfunnet vårt. Microsoft-direktøren er ikke i tvil om hvor skoen trykker mest. – Innen utdannelse. 65 prosent av dagens elever kommer til å ha jobber som ikke finnes ennå, og det må vi ta høyde for. Dessuten må barn og unge lære seg koding. Det er viktig for å få grunnforståelsen for det digitale samfunnet vårt. – Hvis du hadde 50 millioner kroner til å investere i fremtiden, hva ville du har gjort da?
– Fremtiden ligger i fornybar energi. Jeg ville ha investert i et dusin oppstartsbedrifter som satser på det. – Har du en lederfilosofi? – «If you can dream it, you can build it». Dette røper mine amerikanske røtter, for jeg er påvirket av å ha vokst opp i USA. Men jeg tror det meste er mulig dersom man har
ambisjoner, energi og vilje til å jobbe, sier Lein-Mathisen.