Askeladden, fremtidens oljerigg

01.01.0001

Både Næringspolitisk leder i Bergen Næringsråd Atle Kvamme (t.h) og minister Terje Søviknes var svært fornøyde med den nye og toppmoderne oljeplattformen som Statoil har anskaffet og som KCA Deutag skal drifte i Nordsjøen.

Askeladden, fremtidens oljerigg

Tirsdag denne uken presenterte Statoil en ny type fremtidsrettet oljerigg, Askeladden. Den skal produsere olje fra Nordsjøen de neste 40 årene.


Digitalisering, også på oljeplattform
Askeladden har det nyeste innen teknologi slik at man slipper å stoppe opp produksjonen ved dårlige værforhold eller feil på maskineri. Videre har det vært et tydelig fokus på digitalisering ved at flere av prosessene kan både delvis gjøres og overvåkes digitalt og automatisk, noe som er gode verktøy for de ansatte på plattformen. Det er også godt tilrettelagt for fremtidige utviklinger innen digitalisering og for fremtidig styring fra land.

Stolte samarbeidsparter
Det teknologiske og digitale fokuset har blitt sterkt vektlagt ved byggingen av Askeladden. Teknologien gir mulighet for å få ut økte ressurser fra norsk sokkel på en langt mer bærekraftig måte, samt sikre arbeidsplasser fremover. Oljeriggen er en «jackup» type rigg, som legger til rette for en langt mer stabil og kontinuerlig produksjon og er spesialdesignet for forholdene i Nordsjøen. Oljeriggen skal brukes til å videreutvikle og drive produksjon på oljefeltet Gullfaks og Oseberg. Samsung Heavy Industries har stått for produksjonen av oljeriggen, og KCA Deutag Drilling skal stå for det operative ansvaret på feltet. Denne nye typen plattformer vil kunne ta ut mer ressurser fra eksisterende brønner, samt kunne drille frem nye på en langt mer effektiv måte, også i områder som tidligere har vært utilgjengelige. 

«Denne fremtidsrettede ressursforvaltningen betyr flere arbeidsplasser og mer ressurser til den norske velferdsstaten» - Olje- og energiminister Terje Søviknes

«Dette er en merkedag for Vestlandet» - Gunnar Nakken, plassjef Statoil Bergen.

«Dette er helt fantastisk for næringen vår og for nærområdene» - Paul Horne, adm.dir KCA Deutag.


Bergen Næringsråds studentpraktikanter fikk også prøve ut en av simulatorene om bord.