Bergensk filmbransje i hektisk møtevirksomhet i LA

25.03.2022

Det er travle dager i Los Angeles for den bergenske filmbransjen. Mer Film ved Maria Ekerhovd og Siv Dyb Wangsmo, og Handmade Films ved Einar Loftesnes har vært i møter og presentert prosjekter på jakt etter finansiører og samarbeidspartnere.

Utgangspunktet er svært spennende: Det er et skifte på gang i bransjen, der markedet for ikke-engelskspråklige prosjekter tar en stadig større del av den globale kaken - som i 2021 krysset 2200 milliarder kroner. Og Norge er med på å brøyte vei.

Dette har naturligvis Hollywood lagt merke til. Flere av de store aktørene har etablert egne selskap for å fokusere på local language content, og til forskjell for bare få år siden så følger også pengene med.

Plattformen for møtevirksomheten er også den beste. Dave Pinker-Spilde har sjekket filmbransjen inn i Hollywood Hills, som letter undertegnedes jobb med å overbevise travle finansiører, utviklingssjefer, distributører og eksekutive produsenter om å bruke to dager med norske produsenter.

Å be Hollywood-selskapene bruke tid på Norge, midt i en travel Oscar-uke, er vågalt og krever selvtillit. Og det er her Verdens Verste Menneske kommer inn i bildet. Når norske filmer og co-produksjoner nå er nominert til hele 6 Oscar-statuetter, så øker det bransjens selvtillit. Likeledes øker det Hollywoods tiltro til at norske produsenter kan levere globale suksesser.

Dette kan også komme bergenske prosjekter til gode.

- Vi merker en enorm interesse for originale og lokale norske historier. Det er også stor begeistring for Krigsseileren, og det gleder et bergenshjerte, sier Siv Dyb Wangsmo fra Mer Film.

Tunnelen-produsent Einar Loftesnes er også begeistret: - Det har vært et fantastisk opplegg, og veldig gode møter!

Magnus Thomassen fra Mediefondet Zefyr stemmer i: -Det er veldig kjekt å se hvordan det er økende interesse for norskprodusert innhold også i det amerikanske markedet. Dette åpner nye muligheter også for aktører som oss som bidrar med finansiering i prosjektene.

Møteuken i Los Angeles fortsetter. Dave Pinker-Spilde sparker løs tradisjonsrike Nordic Oscar Week på fredag, der også Bergens Meghan Beaton er på programmet. Det hele kulminerer med Oscar-showet på søndag - med Mer Film fra Bergen i salen, nominert for samproduksjonen Flukt.


Rapportert fra Los Angeles av Sigmund Elias Holm i Vestnorsk Filmkommisjon.