Maria Ekerhovd og Siv Dyb Vangsmo i Mer Film er klare for å presentere filmen "De uskyldige" under filmfestivalen i Cannes.
Maria Ekerhovd og Siv Dyb Vangsmo i Mer Film er klare for å presentere filmen "De uskyldige" under filmfestivalen i Cannes.

Gullpalmefeber!

11.06.2021

Mer Film sin «De Uskyldige» er plukket ut til det offisielle programmet under filmfestivalen i Cannes. – En viktig annerkjenelse og en stor seier, sier Siv Dyb Vangsmo og trekker frem regissør Eskil Vogt og produsent Maria Ekerhovd.

Mer Film har etablert seg som et av Norges ledende filmselskaper og er det eneste selskapet utenfor Oslo som produserer flere spillefilmer i året. Mer Film er et av få uavhengige produksjonsselskaper i Skandinavia, som ikke er eid eller del-eid av et multinasjonalt konsern.

Allerede i 2016 ble Mer Film presentert ved filmfestivalen i Berlin som ett av de seks fremste, europeiske filmselskapene. Ingen andre norske selskaper har blitt plukket ut til dette før eller siden. - Konkurransen i filmbransjen er knallhard, og man må være kompromissløs i å velge prosjekter man har tro på, forteller Vangsmo.

- Vår strategi har alltid vært å lage sterke, unike filmer som fremmer nye perspektiver. Vi vil formidle nye fortellinger og lage filmer av høy kvalitet som treffer norsk og internasjonalt publikum. Vår fordel er at vi har gått en annen vei enn den mest kommersielle, og har våget å satse på kvalitet og det som er annerledes. Det kan også være lønnsomt å satse på kvalitet, men da må man ha stor aktivitet og selge smart.

Målet er å lage de beste filmene, men samtidig å treffe et stort publikum. Samtidig med en kontinuerlig filmproduksjon, har de lykkes med å etablere et velfungerende distribusjonsselskap for lansering og distribusjon av egne filmer og utvalgte importerte kvalitetsfilmer. Dette anser vi som en enorm styrke, som gir oss et konstant markedsfokus i egen produksjonsvirksomhet. Vi oppnår mer kontroll over egne filmer og utnytter bedre inntektene fra dem.

Klar for festival
Deltagelse på filmfestivaler og internasjonale markeder er viktig for selskapets anerkjennelse og for salg av filmene. Når man da attpåtil blir plukket ut til å være med i konkurransen i Cannes, er man på et nytt nivå. Tidligere har filmer vi har produsert som «Hva vil folk si», «Mot Naturen» og «Disco» vært i Berlin, Toronto, San Sebastian – men ved å komme med i Cannes er en ny stor milepæl nådd.

Stålkontroll
Mer Film-konsernet har bygget en bedrift med god infrastruktur og solid erfaring, der de ansatte har bakgrunn fra manus, NHH, produsentutdannelse og markedsføring. Sammen avvikler de produksjoner for over 150 millioner i 2021/22, og sysselsetter over 100 filmarbeidere under produksjon. Selv om budsjettene er store, er dekningsbidragene fra filmene bare en brøkdel. Mer Film tar alltid risiko i prosjektene, derfor må de ha stålkontroll på økonomi og drift.

Krigsseileren og maritime Bergen
Siden oppstart i 2011 har de produsert 9 spillefilmer og har ytterligere 2 spillefilmer i produksjon i 2021. Blant dem bergensfilmen Krigsseileren som er i opptak i Hamburg nå, og som skal spilles inn i Bergen i hele sommer. Filmen setter norsk rekord for budsjet.
- Krigsseileren er så viktig og så komplisert å spille inn, at det fort blir dyrt. Det må være historisk korrekt og mye skal filmes på sjøen, det er omfattende og krevende, forteller produsent Maria Ekerhovd.

- Det maritime miljøet har vist sin støtte, det er vi svært takknemlige for. Frydenbø har stilt med flotte kontorlokaler i nærheten av filmsettet på Laksevåg, og Marin Eiendom låner bort store kaiområder som kommer godt med når vi legger til med skip fra andre verdenskrig. Marine Construction Solution gjør en fantastisk jobb med å lage en spesialbygget skipsdel til filmen, samt at de lager Hollywoodstudio i tørrdokken på Laksevåg - veldig spennende! Ikke minst støtter Odfjell filmen med rene sponsormidler, og det trenger vi virkelig, legger Vangsmo til.

- Vi er ennå ikke i mål med finansieringen og ønsker svært gjerne flere partnere fra Bergen. Filmen har hatt opptak på Malta og er nå i Hamburg. Bildene ser helt nydelige ut, dette blir stor kvalitet og en film som vil bevare bergensk krigshistorie for evig tid, konstaterer Ekerhovd.

2021 er et spesielt år, med flere filmproduksjoner og serier i Bergen enn noen gang. Dette kan bli det store vendepunktet, der Bergen blir en filmby med nok aktivitet til at vi får en konstant produksjon og industri. Filmproduksjoner legger igjen store summer lokalt, og er absolutt en industri øvrig næringsliv bør få øynene opp for.

Mens Krigsseileren går i opptak i Bergen i juli, reiser Mer Film, regissør Eskil Vogt og skuespillerne ned til Cannes for å konkurrere om Gullpalmen. Mer Films eier og hovedprodusent, Maria Ekerhovd, startet for så vidt sin karriere i Cannes med kortfilmen «Sniffer» i 2006. Filmen vant og er Norges eneste gullpalme så langt.

Mer Film er klar for neste!

 

Ole Reinert  Berg-Olsen
Ole Reinert Berg-Olsen
Kultur, media og kommunikasjon

chat_bubble_outline +47 995 65 996