Trainee Vest-kullet 2020/2021
Trainee Vest-kullet 2020/2021

En pangstart ut i arbeidslivet

16.02.2021

Få en myk overgang til næringslivet gjennom Trainee Vest, et regionalt traineeprogram for nyutdannede med en bachelor eller master. Tord Bjørnevik (29) og Frida Olsen Engedahl (24) deler sine erfaringer som trainee i Bergen Kommune og Høgskolen på Vestlandet.

For unge som er ny i arbeidslivet
Som nyutdannet finnes det mange veier inn i arbeidslivet. Trainee Vest er et regionalt traineeprogram fra Bergen Næringsråd forbeholdt nyutdannede studenter som har fullført en bachelor eller en master, og som ikke ha mer enn tre års arbeidserfaring. Som trainee i en bedrift eller virksomhet er man ansatt og mottar full lønn i ett år. Målet med programmet er å bidra til at kompetanse trekkes til og ivaretas i Bergensregionen, og til at unge skal kunne få en god overgang til arbeidslivet.

- Det er en veldig fin start på arbeidslivet å begynne som trainee. Du får gjerne være med på mye mer i bedriften. Du får mer grundig opplæring, kanskje prøve deg i ulike avdelinger, forteller Stine Monica Fjeldstad, som er prosjektleder i Trainee Vest.
Hvert år får Trainee Vest inn mange ulike partnere, og i år står blant annet BKK, Raftostiftelsen og Dirtybit på listen. Ifølge statistikken til programmet, får 9 av 10 fast stilling etter året som trainee. Den høye ansettelsesraten skyldes blant annet at Trainee Vest gir deltakerne tett oppfølging hele veien gjennom et utviklingsprogram.

- I tillegg til at man blir tatt godt imot av arbeidsgiver og får testet ut arbeidsplassen i ett år, så får du tilgang til et utviklingsprogram som Bergen Næringsråd har regien på. Det er samlingsbasert hvor du deltar på samlinger en til to ganger i måneden. Her tar vi opp ulike temaer, blant annet personlighet, presentasjonsteknikk, kultur og endringsledelse, Dette skal være påfyll til utdannelsen din – og nyttige for unge som er ny i arbeidslivet, forteller Fjeldstad.

Fakta Trainee Vest

  • Ett års ansettelse uten binding

  • Ett års utviklingsprogram

  • 9 av 10 har fått fast ansettelse etter året som trainee

  • 6 av 10 jobber fortsatt i samme bedrift 5 år etter ansettelse.

  • Søknadsfrist: januar/februar


Gira på å søke
Tord Bjørnevik (29) (bildet under) kommer fra Stavanger, og tok en master i samfunnsøkonomi ved Universitetet i Bergen. I løpet av studietiden fikk han først høre om Trainee Vest gjennom venner. I dag er han selv blitt trainee hos Bymiljøetaten og jobber for å gjøre Bergen til en grønnere by å bo i.
- Da jeg først så Trainee Vest utlysningene året jeg fullførte masteren, så jeg ingen stillinger som passet meg helt, men jeg fulgte med litt videre, og i mai-juli ble det sluppet en stilling som var midt i blinken for meg, og da ble jeg skikkelig gira på å søke, forteller Bjørnevik.

Over 1000 håpefulle søkere konkurrerte om traineestillingene i 2020, og Bjørnevik endte som 1 av 27 kandidater som fikk begynne i arbeidslivet gjennom Trainee Vest. I dag stortrives han i en stilling hvor han jobber med ladestrategien til Bergen Kommune, det vil si tilrettelegging for lading av elbiler. Bjørnevik føler at han har fått god nytte av traineeprogrammet og roser opplegget.

- Det er først og fremst kjempegøy! I traineeprogrammet så blir du kjent med mange forskjellige, dyktige folk med ulike studiebakgrunner som jobber på ulike steder, forteller Bjørnevik og trekker fram det store nettverket, de faglige kursene, og oppfølgingen som noen av høydepunkteneI. tillegg så får man mye faglig utbytte, som for eksempel organisasjonskultur, prosjektteam og lignende. Det jeg gjerne mangler fra studiene får jeg påfyll på fra Trainee Vest underveis, som kommer til nytte for meg på arbeidsplassen. Det er en pangstart ut i arbeidslivet!


En myk overgang

Frida Olsen Engedahl (24) har master i innovasjon og ledelse fra Høgskolen på Vestlandet. I løpet av studiene var hun aktiv i studentgründermiljøet, men etter studiene var hun ikke klar for jobb og ville ikke selv bli grunder. Gjennom en venn ble hun en tipset om en traineestilling som ønsket nøyaktig de erfaringene hun hadde tilegnet seg fra studietiden.


Engedahl sitter nå på den andre siden av bordet og veileder andre studenter. Foto: HVL Skape

- Det var litt tilfeldig, for jeg hadde egentlig ikke planer om å søke jobb. Jeg hadde tenkt å ta en master til eller en doktorgrad. Jeg var ikke aktiv jobbsøkende fordi jeg ikke visste hva jeg ville og jeg følte meg ikke klar til å begynne å jobbe. Men med en gang denne stillingen dukket opp, så forsvant den tanken. Da jeg skrev søknaden la jeg merke til at det var genuint og ekte. Det var ikke noe mas, fordi jeg virkelig var interessert i å få den stillingen.

I dag jobber Engedahl som trainee for HVL Skape på Høgskolen på Vestlandet, hvor hun veileder og gir råd til studenter med egne forretningsideer. I tillegg arrangerer hun kurs, aktiviteter og fag som hun selv deltok på som student. Gjennom traineeprogrammet får Engedahl mindre frykt for overgangen fra student til arbeidstaker. Hun peker også på den personlige utviklingen gjennom programmet:

- Jeg er blitt mer nysgjerrig. Jeg er glad i det vante med faste rutiner og prosesser, men nå prøver jeg aktivt å involvere meg i ulike prosjekter her og spør om lov å være med i ulike aktiviteter og opplegg.
Selv om det faglige ved Trainee Vest har vært nyttig, er det nettverket Engedahl føler hun har fått mest nytte av. Da mange av hennes kollegaer er i en annen fase i livet, har de andre traineekandidatene vært gode sparringpartnerne det første året i arbeidslivet.

- Jeg merker at det er en trygghet å gå ut i arbeidslivet og være en del av et nettverk med 27 andre som er i samme posisjon som deg. Som har de samme spørsmålene og kjenner den samme usikkerheten. For meg er det nesten viktigere enn det faglige, forteller Engedahl.

Til studenter og nyutdannete som er usikker på arbeidslivet eller vurderer Trainee Vest, har Engedahl en klar oppfordring:

- Hvis du vurderer å søke, så søk! Jeg var usikker og tenkte: skal jeg virkelig ut og jobbe resten av livet? Men det er ikke så skummelt og faktisk veldig gøy. Det verste som skjer er at du får jobben og får prøvd deg på noe spennende.

Stine Monica  Fjeldstad
Stine Monica Fjeldstad
Næringspolitisk rådgiver og prosjektleder for Trainee Vest

chat_bubble_outline + 47 483 13 338