STARTSKUDDET: Byggingen av karbonanlegget i Øygarden er i gang. Foto: Equinor
STARTSKUDDET: Byggingen av karbonanlegget i Øygarden er i gang. Foto: Equinor

En salve for en bedre framtid

15.01.2021

Denne uken ble første salve skutt i Øygarden til det som skal bli et nytt industrieventyr for Norge. Arbeidet med å bygge et anlegg for mellomlagring av klimavennlig gass, er i gang.

Regjeringen sa i fjor ja til planene om karbonlagring i Øygarden før gassen blir fraktet ut i Nordsjøen. Tirsdag 12. januar fyrte entreprenørselskapet Skanska av gårde ett tonn med sprengstoff på oppdrag fra Equinor og de andre partnerne i prestisjeprosjektet «Northern Lights». 

De neste årene vil det investeres store penger i prosjektet. Hele «Northern Lights» vil koste 14,2 milliardar kroner. Av dette dekker Equinor og partnerne Shell og Total 3,8 milliarder og Staten 10,4 milliarder.

I første fase skal anlegget i Øygarden ta imot 1,5 millioner tonn med CO₂. Senere vil det utvides til fem millioner tonn årlig. Totalt skal «Northern Lights» ha kapasitet til å ta unna 40 millioner tonn CO₂. Partnerne i prosjektet sier til E24 at de for tiden er i dialog med rundt 50 industribedrifter i hele Europa som kan være interessert i å sende CO₂ til Øygarden.

Her kan du se den første salven bli fyrt av