Nytt medlem: TCO AS

14.09.2020

TCO er et norsk oljeserviceselskap som spesialiserer seg på design, produksjon og installasjon av produkter og tjenester relatert til ferdigstilling av brønner.

TCO (Total Catcher Offshore) ble etablert på Voss i 1999 som en leverandør av brønnfiskeutstyr til olje og gassindustrien. De ansatte fant raskt ut at verdifull tid brukt på å fiske opp objekter som satt fast eller var forsvunnet i bønnen kunne reduseres ved bruk av utstyr som forsvant helt fra brønnen. I 2001 skiftet Total Catcher Offshore navn til det enkle akronymet TCO og selskapet kunne nå fokusere på utviklingen av det som skulle bli den første intervensjonsfrie barrieren laget av glass.

Opprettelsen av TCOs laminerte glassplugg i 2004 representerte et vendepunkt i olje og gassindustrien. Selskapet tiltrakk seg betydelig oppmerksomhet og anerkjennelse som en bransjeledende bedrift innen teknologi, innovasjon og bærekraft. Pluggens design vant SME Innovation Award på ONS samme år. Gjennom årenes løp har flere produkter og tjenester fulgt etter og styrket selskapets portefølje, som igjen har åpnet dører til nye markeder.

Selskapets 4 produktlinjer består av:

  • Glassplugger fungerer som en barriere mot reservoaret og plasseres langt under havoverflaten, nede i røret i oljebrønnene, hvor de deretter å åpnes fjernstyrt. De er utviklet for å kunne forsegle mot alle typer væsker og gasser under ekstreme forhold.

  • Ved Tubing Conveyed Perforating Services (TCP) benyttes det eksplosive verktøy som skyter hull i foringsrøret inn i formasjonen slik at det åpnes for innstrømning av olje og gass til brønnen. I forbindelse med P&A brukes det i overkant av reservoaret for å permanent stenge brønnen.

  • TCOs Kjemisk Injeksjon Systemer er utviklet for å forsyne brønnen med kjemikalier som sikrer kontinuerlig produksjon av olje og gass gjennom hele brønnens levetid.

  • Annulus Pressure Relief System (APRS) er en spin-off fra produktlinjen Kjemisk Injeksjons Systemer, og er utviklet for å forhindre trykkoppbygging mellom produksjons- og foringsrør i oljebrønnen. Dette utføres gjennom en avblødnings-ventil i APRSen, som ventilerer trykket fra utsiden til innsiden ved et gitt trykknivå. Konsekvensen av en ukontrollert trykkoppbygging i brønn kan i verste fall føre svikt i produksjonsrør som igjen kan føre til utslipp til miljø.

TCO har i dag kontorer i 4 land, Norge, Storbritannia, USA og UAE i tillegg til agenter i flere land. I Arna er de 60 ansatte fordelt på verksted, teknisk avdeling og administrasjon. Lokalene i Arna er på ca. 5000m2 og inneholder kontorlokaler på Ca. 850m2, verksted/testfelt på Ca. 2800m2 og lager på Ca. 1600m2. Alt renovert mellom 2011-2013. I tillegg har TCO kontor i Stavanger, der det jobber 15 ansatte med HR, salg, operasjoner og juridisk. Kontorene i USA, UAE og UK er noe mindre og huser i hovedsak ansatte som jobber med salg og produksjon.

Med erfaringer fra mer enn 5000 installasjoner i 25 forskjellige land er TCO blitt bransjeledende i sitt felt. På kundelisten står flere kjemper innen oljebransjen: Equinor, Aker BP, ExxonMobil, Total, Wintershall Dea, Halliburton, Schlumberger og Baker Hughes for å nevne noen.
Konsernregnskapet for TCO viser et årsresultat på 26,8 millioner og en omsetning på 245,9 millioner for fjoråret. Hovedaksjonær er Rieber og Søn AS, et Bjarne Rieber Group-selskap.