Ny bolig- og næringstrend vokser fram på Skjold

17.03.2020

Hvordan skaper man et levende nabolag hvor næring og boliger er tett på hverandre? Den utfordringen tok Boligutvikler Bonava og eiendomsutvikler EGD da de inngitt et banebrytende samarbeid på Skjoldhagen i Fana.

Byutvikling har med årenes løp krøpet ut av sentrale sentrum i Bergen, og etablert seg med nye bydeler tett på Bybanen. Boligutvikler Bonava er en av mange boligbyggere som sørger for at bergensere ofte bor “litt” landlig, men i kort avstand til sentrum.

Handler om å skape et godt nabolag
Bonavas prosjektsjef, Jørgen Madsen, kan fortelle om en ny bolig- og næringslivtrend. - Bonava ønsker å skape mer liv i boligprosjektene, ved å invitere inn cafeer, restuaranter og andre aktører som bidrar til et godt nabolag. For oss i Bonava er dette nytt, men i Oslo er det mer vanlig at eiendom og næringsliv går mer hånd i hånd. På Østlandet har denne satsingen med å skape mer levende nabolag vært en suksess, sier han.

Madsen ser for seg at det blir flere slike prosjekter i framtiden. Bergensmeieret på Minde vil også få tilsvarende løsning.

Men tilbake til Skjold:

Skjoldhagen består av 75 boliger, og er plassert kloss opptil bybanestoppet Skjold. I løpet av høsten flytter de første beboerne inn. Men det gjør også kiropraktorer, en kafè, en sushi-restaurant, eiendomsmeglere, en interiørbutikk og en burger-restaurant. - Bonavas mål er å skape gode, urbane nabolag hvor du finner alt du trenger innen kort avstand, sier Madsen.

Tar byutvikling på alvor
Madsen sier at EGD ble en naturlig partner, da Bonava ønsket å slippe næringsliv på bakkeplan, parallelt med Bybanen. 
- Vi inngikk et samarbeid med EGD fordi de, i likhet med Bonava, tar byutvikling på alvor. Vi ønsker virkelig å skape noe bra i det som blir Skjold sentrum, sier Madsen.

Følgende bedrifter flytter inn i Skjoldhagen:
• Interiør (Faye)
• Kiropraktor (Bekken & Barn)
• Sushi (Prestige)
• Burger-restaurant (Matgal)
• Kafé (ikke navngitt ennå)
• Eiendomsmegler (Kaland & Partners)

Sambruk gir lavere kostnader
Tor Fredrik Müller hos EGD Property har nå leid ut hele det 400 kvadratmeter store næringslokalet i første etasje. Her står sambruk i høysetet:
Bedriftene deler fasiliteter som toaletter, garderober, spise- og møterom. – Sambruk gir lavere kostnader og det blir bedre interaksjon mellom leietakerne. I tillegg bruker vi resirkulerte materialer i gulv, vegger og innredning, sier Müller.

Utenfor blokken vil det bli satt ut bord og stoler slik at beboerne kan nyte en espresso eller et måltid.

 

Fakta om Bonava:
Bonava er et ledende boligutviklingsselskap i Nord-Europa som har skapt hjem og nabolag siden 1930-årene. Bonava har 2300 medarbeidere og er aktive i Tyskland, Sverige, Finland, Danmark, Norge, St. Petersburg, Estland og Latvia med en omsetning på 15,5 milliarder SEK i 2019. Bonava’s aksjer er notert på Nasdaq børsen i Stockholm.
Bonava har siden 2016 bygget opp en betydelig organisasjon i Bergen med totalt 46 medarbeidere, og har en ledende posisjon i byen. Selskapet står blant annet bak store boligprosjekter i bydelene Sandsli, Åsane og i Fana.